Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - Origo rozměr pneu 185/65 R15 versus 195/65 R15
Právě je sob 23. lis 2024 17:08:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pát 02. črc 2010 0:06:59 

Čau, máte někdo zkušenost s výměnou origo rozměru pneu 185/65 R15 za 195/65 R15??? Mám možnost koupě za super cenu, STK neřeším :D Dost pochybuji, že by to nějak třeba lezlo ven, nebo drhlo někde, ale rád uvítám Vaši zkušenost 8-)

PříspěvekNapsal: pát 02. črc 2010 0:51:09 

Je to malý rozdíl v rozměru, ani to na pohled nepoznáš. Možná ti trochu stoupne spotřeba, může to být i trochu hlučnější a možná to trochu ucítíš ve volantu, no a nejspíš to budou trochu těžší gumy a to moc nesvědčí tlumičům. Ale podstatné je, že zvětšíš výšku profilu pneumatiky o 7 mm na poloměru a tím zvětšíš obvod kola o 41 mm. A tak ti bude o 2,1% lhát tachometr. Přesněji, bude ukazovat o 2,1% méně než do teď. Zanedbatelné. Při padesátce asi o 1 km/h. Ještě by se mohlo stát, že by ti při propružení naloženého auta škrtalo kolo vzadu o zástěrku, ale to by byla asi ta nejhorší varianta.

PříspěvekNapsal: pát 02. črc 2010 16:12:16 

Řešil jsem stejný problém a nakonec jsem dal 195/65/15. Nikde nic neškrtá ani při plné náloži, auto má o zmíněných pár mm vyšší profil, tudíž nepatrně vyšší komfort na kanálech, o něco líp to vypadá a tachometr se příbližil reálné rychlosti o 2-3 km/h. Já jsem spokojenej.

PříspěvekNapsal: stř 07. črc 2010 21:06:10 

Tak jsem to s tím rozměrem chlapi vzdal, šupnu tam origo 185/65 R15. Nepřipadalo mi totiž u zadní nápravy, že by tam zůstala nějaká "rezerva" mezi pláštěm kola a plast. podběhem (z boku zezadu). Navíc, jakej máte názor na pneu vyrobené: MADE IN THAILAND... A jaké letní by jste doporučili?? Dík. ;)

PříspěvekNapsal: stř 07. črc 2010 21:32:34 

Škoda žes to vzdal. Kdybych se nebál úředních potíží, dal bych tam býval 205, ty by Picassu slušely. A co se týče gum, já jezdil dvě sezóny s Lagunou na Infinity (Čína) a ačkoli se mi každej smál, neměl jsem jedinej problém dálnicí počínaje a brzděním na mokru konče. Každej je hroznej machr a Asii rovnou odsoudí aniž by na nich odřídil jedinej kilometr. Je jasný že tam plevy budou, ale za Infinity dám ruku do ohně.

PříspěvekNapsal: čtv 08. črc 2010 10:22:22 

Stačí se podívat na výsledku testů (naposledy jsem viděl nedávno výsledky v časopise D-test, a tam všechny číny bez výjimky dopadly velmi špatně, včetně zhodnocení vlastností na suché vozovce, užitných vlastností a obsahu PAU). Při dnešních internetových cenách bych se určitě podíval po značkách, osobně mám na autě Bridgestone Turanza ER-300 a jsem s nimi velmi spokojen, i v testech dopadly velmi dobře. Dobře a možná ještě lépe hodnoceny byly v našich rozměrech 185/65 R15 Micheliny Energy Saver (vysoký nájezd, ale vyšší hlučnost), a taky tuším Pirelli Centurato, na další už si nevzpomenu, ale určitě to někde na internetu najdeš.

PříspěvekNapsal: čtv 08. črc 2010 13:34:53 

Bridgestone ER300 odporucam, velmi dobra guma. mam na aute v rozmere 195/50/15 uz druhu sadu a nemam dovod ist do inych pneu. velmi dobre drzanie stopy za sucha aj za mokra, hlucnost dost zavisi od povrchu cesty, niekedy ani nepocujem ze idem, niekedy hucia. s opotrebenim to je relativne, mne sa zda ze je to makksia zmes a dezen ide trochu rychlejsie dole, ale urcite na to ma vplyv moj styl jazdy, ktory k pneu nieje zrovna setrny :-) rad jazdim rychlejsie, ostrejsie.. jedna sada bola po dvoch rokoch na blato. lietali z nich snurky na vsetky strany :D

dalsi traja znamy, maju tiez tieto pneu a vsetci ich chvalia.

tak ako pise Kostěj, pri dnesnych cenach v eshopoch by som urcite neriskoval nejake noname alebo neznackove pneu. nemusia byt uplne zle ale som v takychto veciach trochu skepticky. treba si uvedomit, ze pneu je ta jedina vec ktora ta drzi na ceste. kvalitu / nekvalitu pneu pocitis hlavne v krizovych situaciach, no niekedy moze byt neskoro.

Citroen C3 1.6 16V Exclusive, podvozok Koni Sport -30mm, nastavitelna tuhost, brzdy predne CTF group N + Ferodo DS2500, brzdy zadne ATE + ATE, pancierove brzdove hadicky Goodridge, Green filter, Denso Iridium sviecky...

Citroen Saxo VTS 1.6 16V

PříspěvekNapsal: čtv 08. črc 2010 18:33:06 

Není to jenom o přilnavosti a životnosti. Jde také např. o vyvážení, odolnost proti průrazu, úspoře paliva apod. Právě v těchto dalších vlastnostech noname gumy zaostávají a neposkytují žádnou jistotu. Až se v servise setkáš s tím, že kola skoro není možné vyvážit a při různých rychlostech se auto rozkmitává, přijdeš na to, že by si dal nevím co za lepší gumy. Nebo třeba budeš dofukovat každý týden, protože netěsní na patce. Nemusí tě to potkat, ale podobné zkušenosti tu už byly. Kdyby se ti něco podobného stalo např. s Michelinkou, což je nepravděpodobné, tak ti ji okamžitě a bez řečí vymění za dobrou. Asiat ti ji "možná" vymění, ale za stejně mizernou, nebo ještě horší.
Ve tvém rozměru seženeš značkovou gumu i kolem 1500 Kč, neznačkový šunt o 500 Kč levněji. Rozdíl 2000 Kč se ti vrátí už po třiceti tisících kilometů, až budeš kupovat nový šunt, zatímco značkové gumy budou za polovinou životnosti.
A poslední důvod, proč jít do kvality. Nemáš pomalého Trabanta pro dva lidi, ale auto pro rodinu, těžší, rychlejší, bezpečnější atd., tak počítej, že investuješ do bezpečnosti na jednoho pasažéra 500 Kč na celou dobu životnosti pneumatiky.
Přeju šťastnou ruku při volbě gum.

PříspěvekNapsal: úte 13. črc 2010 10:28:54 

Jasně že většina bude aušus, jde o to že pokud někdo nemá prachy jako já tenkrát a váhá mezi ojetou značkovou nebo novou Čínou, Infinity jezdí. Ale lepší je dát si trochu práce a hledat. Teď na jaře jsem na inzerát koupil nový Fuldy za cenu Číny a mám klid. Michelin to sice není, ale drží.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]