Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - zmena farby interiérového svetla
Právě je pát 22. lis 2024 18:17:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: zmena farby interiérového svetla
PříspěvekNapsal: stř 07. bře 2012 15:52:07 

Ahojte Citroňáci,
Chcem sa spýtať či má niekto z Vás skúsenosti zo zmenou podsvietenia palubného počítača ( tachometer, displej z rádiom ) na Citroen Xsara Picasso Exclusive 1,6Hdi r.v. 2004, full výbava okrem kože, . Je možné zmeniť farbu podsvietenia palubného počítača nejakou výmenou za inú farbu žiarovky? Taktiež by som to chcel spraviť aj na klimatizácií a tlačítkach na otváranie okien a zapínanie svetiel.
Budem Vám vďačný za každú radu.
Ďakujem

Předmět příspěvku: Re: zmena farby interiérového svetla
PříspěvekNapsal: ned 18. bře 2012 18:49:35 

Tak vidím že nikto nič, tak som asi prvý čo sa do niečoho takéhoto pustil :D No čo niekto musí byť prvý, tak Vám aspoň problížim ako sa to mení, ku konečnej zmene farby podsvietenia displeja mi chýba už len jedna súčiastka.

1. demontujeme plastový kryt ktorý je okolo toho výklenku kde je tacháč a palubný pc.
2. demontujeme displej, drží na dvoch torx 20 šróboch
3. vytiahneme displej, odpojíme ho. Kábel drží na plastovom konektore a pritláča ho malý čierny plastový pásik. po posunutí tohto pásiku na opačnú stranu môžeme kábel odpojiť.
4. keď už máme displej vytiahnutí zistíme že je na ňom cca 8 plastových zúbkov ktoré su tam pozapadávané. Jemne odtlačíme jednotlivé kúsky aby sme zúbky povolili a teraz už môžeme demontovať predný kryt displeja.
5. jemne prstami, jemnými ťahavými pohybmi odsunieme displej zo západiek, pozor aby sme nepoškodili kontaky.
6. pod displejom nachádzame 0,5mm hrubý zelený plast, ktorý nám zapríčiňuje že displej svieti na zeleno.
7. po odkrytí tohto zeleného plastu sa dostaneme k žiarovkám displeja z opačnej strany, teda nie zo strany objímky ale zo strany sklenenej banky
8. Takto rozmontovaný displej si odložíme a zelené plasty ďalej len tienitka si obkreslíme na výkres, alebo aspoň poriadne premeráme a zaznačíme rozmery.
9. Na čase je zohnať plastovú dosku o hrúbke 0,5mm, v takej farbe v akej chceme aby nám svietil displej. Ja som na internete našiel že materiál z ktorého je tienitko vyrobené sa nazýva extrudovaný polystyrén, alebo taktiež aj HPS alebo HIPS doska. Cena je cca 2€-5€ za dosku 70x100 cm. Nakoľko som na internete našiel túto HPS dosku len v bielej farbe, neviem ako budem ďalej pokračovať, ale z najväčšiou pravdepodobnosťou si dám celú dosku potiahnúť modrou, alebo červenou fóliou aby som mal tak povediac farebnú dosku.

Pôvodné tienitko je z vnútornej strany ( teda od žiaroviek ) bielej farby, alebo do čierna ak je tienitko obhoreté od tepla zo žiaroviek, a zo strany vonkajšej teda od displeja je zelenej farby z nálepkami rezervi atď.
Po skončení prerábky tu bude výsledné foto pred a po, a takteiž potom si ukážeme aj ako zmeniť podsvietenie displeja automatickej klimatizácie, a ostatných tlačítok :D

Ak máte niekto nejaké otázky ohľadom prerábky píšte SS alebo mail na : curi.mato@gmail.com

Tu je video ako displej vyzerá, a ako ho správne odmontovať z auta a rozobrať : http://www.youtube.com/watch?v=TE9dOpNf_8o

Přílohy:
Poznámka: foto tienidla ako vyzerá, horné je tienidlo tachometra a dolné je tienidlo displeja z rádiom a spotrebou, tie farebné obrazy na tom hornom tienidle tachometra slúžia na ukazovateľ teploty motora, stavu nádrže, resp. rezervy
IMAG0050.jpg [95.68 KiB]
Zatím nestaženo
Poznámka: Rozmery tienidla v mm pravý obrázok je tienidlo pravého displeja kde sa ukazuje spotreba a rádio, lavý obrázok je tienidlo tachometra
Rozmery tienidla displeja palubného počítača a tachometra.jpg [27.77 KiB]
Zatím nestaženo
Poznámka: celý displej bez tienidla, v bielej časti sú žiarovky, to čierne čo je prehodené cez displej je funkčná časť displeja, teda samotný displej ktorý ukazuje čísla
IMAG0053.jpg [198.61 KiB]
Zatím nestaženo
Poznámka: predný palstový kryt displeja ktorý sa odmontuje povoleným tých plastových západiek
IMAG0052.jpg [147.02 KiB]
Zatím nestaženo
Poznámka: takto svieti displej bez tienidla na ľavej strane a na pravej z tienidlom original zelenej farby, pozor lavá horná žiarovka na lavom displeji je červená, ja som si ju tam dal na skúšku
IMAG0051.jpg [144.31 KiB]
Zatím nestaženo

Naposledy upravil marty035 dne čtv 21. čer 2012 15:47:53, celkově upraveno 2

PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 6:44:15 

ty desky se taky nazivaji plexislo a jdou sehnat ve vice barvach jen to je na obednani

současnost: Cecilka C4 1.6 HDi 80kW FAP - auto pro zenu hracka pro chlapa

PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 15:55:56 

Plexisklo to nebude, nakoľko plexisklo sa nedá vyrobiť z jednej strany inej farby ako z druhej, a hlavne plexisklo o hrúbke 0,5mm sa nevyrába

PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 16:33:03 

jo aha :D ja blbe precetl meritko :D jinac ja na tohle uspesne pouzival tabulky na vystrahy a barvu pak delam diodama :D
takhle nejak ne ?? http://havlicek-lukas.rajce.idnes.cz/di ... od_upravy/

PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 16:42:22 

To znamená že si vlastne zmenil len tie ledky čo sú tam ? kde zoženiem tú dosku z ktorej si to strihal tú tabulku ? potrebujem modrú.
Akú hrúbku má tá doska ?

PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 16:45:53 

tak silny to je jak tvrdy papir, a sehnal sem ji na internetu u firmy co dela bezpecnostni tabulky ale jenom bilou, modrou by asi jenom potiskly, co skusit vymenit zarovky nebo co tam je za diody a pouzit bilou, i kdyz prvni verze co sem delal byla modra folie z organizeru ale ta se teplem skroutila

na francouskem foru to jeden borec uspesne predelavam za pomoci laserove tiskarny, vytisknul na folii barvy jak chtel a mel budiky barevne :D od modre,zelene, zlute :D

PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 16:50:58 

nemáš link ako to spravil, alebo aspoň fotky, tlačiareň mám to by som vedel spraviť :D tam sú klasické žiarovku 1,2W nie diodove, skúšal som zmeniť jednu za červenú ale ked tam bola ta zelena tabulka tak to bolo take oranzovo zelena farba, ak najdes to forum hod mi to sem prosim

PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 17:02:15 

maji i stranky ale bez registrace obrazky neuvidis :(

PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 17:42:10 

No niečo popozerám, zajtra idem zháňat tú dosku, skúsim nájsť modrú, alebo vezmem bielu matnú a dám na ňu fóliu čo dávajú na okná na autá :D potom napíšm ako som dopadol.
Zatial díki

PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 21:16:04 

Páni a čo tak použiť na zafarbenie fóliu. Ale takú, čo vydrží teplo žiaroviek? Presne povedané mám na mysli farebný filter, ktorý sa používa do scénických svietidiel (divadelné reflektory)?
Po pár mesiacoch, či rokoch síce vyblednú, ale dávajú sa do svietidiel s príkonmi od 650W až do 2000W. Síce pred optiku, ale aj tam je podstatne vyššia teplota ako pri 1W žiarovočkách.
Tá plastová tabuľka pod displejom by sa potom dala použiť biela, alebo transparentná. Fólie sú tenké, s hrúbkou by problém asi nebol.

PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 22:49:01 

Kde by som tento filter mohol zohnat? Je tam ale este jeden malicky problem ze ta tych povodnych tienidlach su naznacene aj tvary inych farieb, vid obrazky, nakolko tienidlo ma aj funkciu ukazarele ci je motor studeny, a taktiez aj signalizacia rezervy paliva. Prepacte za absenciu diakritiky a gramaticke chyby, pisem na mobile.
Budem vdacny za kazdu radu, napad, alebo riesenie daneho problemu.

PříspěvekNapsal: úte 20. bře 2012 1:02:42 

Marty, nejaké odstrižky modrého filtra by som Ti možno našiel. S tými inofarebnými značkami - to by si sa musel teda dobre vypiplať. Vyrezať veľmi presne ostrým skalpelom.A potom tam vložiť kúsočky príslušnej farby. No neviem. Ale ak máš dosť trpezlivosti, tak by to možno šlo. Ďalšia vec je to, či by sa točasom neposunulo. Možno nie ak je to dostatočne pritlačené displejom?
Inak tie fólie sa v základe používajú modré, červené, zelené, žlté, oranžové. Ale sú aj v stovkách odtieňov farieb celého spektra.

PříspěvekNapsal: úte 20. bře 2012 16:45:55 

Ten farebný filter ktorý máš na mysli nie je ako samolepiaca fólia ? Dnes som bol v pobočke ALFAREKLAMA a tam mi povedali že mi to na zákazku spravia celé, aj z fóliou, len neviem či to vydrží to teplo :D Ale tak skúsim dokopy ma to celé vyjde asi na 3€ :D aj s prácou materiálom a prevozenou naftou :D 4,7L spotreba čo vám poviem :D

PříspěvekNapsal: úte 20. bře 2012 21:47:26 

Ten filter nie je samolepiaci, vkladá sa do kovových rámikov a tie potom pred šošovku reflektora.
Ten reklamný polep Ti spravia určite presne. Koľko to vydrží - uvidíš. Za tú cenu to nie je drahá skúška. Ja si myslím, že by to mohlo fungovať.
V Ďalšom kroku by stálo za úvahu vymeniť tie žiarovky za LEDky. A bolo by po teple :-)

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]