Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - Nesvítí kontrolka světel na palubním počítači
Právě je pát 22. lis 2024 13:35:13

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pát 23. srp 2013 13:43:57 

Zdar chlapi. Najednou z ničeho nic, mi nesvítí kontrolka světel na palubním počítači. Při přvní poloze se spustí kontrolka obrysových světel, při druhé poloze "svícení" se již kontrolka "svícení" nezoobrazí, pouze obrysovky. Nevíte čím to může být, event. jak se do toho dostat a vyměnit žárovičku? Díky za pomoc.

PříspěvekNapsal: pát 23. srp 2013 19:43:37 

Pokud světla svítí, tak bych to viděl na žárovičku v kontrolce. Tady je video návod.
Není to nic složitého ;-)

PříspěvekNapsal: pon 26. srp 2013 12:28:31 

Díky za návod. Žárovku jsem vyměnil a funguje parádně.

PříspěvekNapsal: stř 18. zář 2013 10:57:17 

Taky mi nedávno praskla jedna. Tak jsem to rozmontoval, vyměnil, nasadil nazpět a ejhle - nesvítilo jich dalších hned několik. Nakonec jsem povyměňoval 6 kousků. Jak se tam hrábne, tak to letí :D :lol: :D

PříspěvekNapsal: stř 16. říj 2013 16:57:37 

Ahoj.
Musím upozornit, že to může být nakonec docela laborace. Já to řeším už přes týden a stále nejsem spokojen :? . Ne že by byl problém vyměnit žárovičky, ale těch výměn jsem nakonec musel udělat fakt hodně, dokonce vyměnit i některé objímky, které byly vysloveně opálené do hněda (holt r.v.2001 :lol: ) a dokonce jsem na rady uživatelů vyměnil žárovičky podsvícení digitálních displejů za 12V 2,3W (auto kelly 11Kč/kus - původně 1,3W 7Kč/kus) což doporučuji, protože za slunečných dnů je po vysolení regulátoru intenzity osvětlení palubky vidět co displeje ukazují (dobré je dát silnější i za ovladač klimy, ale nutné to není). Když už to bylo venku, tak jsem to taky celé rozebral, vyčistil a zase složil. Podle dosud získaného infa by v té palubce nemělo být nic kromě zobrazování, takže by to mělo vše být opravdu jen záležitostí kontaktů a žároviček. Ale! Po výměně je stav takový: Nerozsvítí se mi kontrolka tlaku oleje po otočení klíče (nová žárovička i objímka, ale nemůžu s určitostí tvrdit že před výměnou by fungovala sama o sobě - žárovka byla spálená), při zapnutí předních mlhovek se mi rozsvítí obě kontrolky mlhovek (přední i zadní) a zhasne kontrolka potkávacích světel, při zapnutí zadních mlhovek zhasnou obě kontrolky mlhovek a rozsvítí se kontrolka dálkových světel a dokonce když v té chvíli zapnu dálková, v reálu se zhasnou přední mlhovky a rozsvítí se dálková světla, ale na kontrolkách dálková nesvítí a rozsvítí se mi v tomhle případě zase obě kontrolky mlhovek. To mi už na kontakty nějak nesedí. Nevíte někdo v čem by mohl být problém? Budu i rád za každé informace co vlastně ten tišťák dělá, švábů má spoustu a začínám mít pomalu dojem, jestli nakonec neřídí i celé zapínání/vypínání světel, protože během těch výměn se dokonce stalo, že mi chvíli nezhasínaly reálné přední mlhovky dokud jsem nevypnul klíčem zapalování.
Díky za každý postřeh.

PříspěvekNapsal: stř 16. říj 2013 18:00:24 

pokud neni zameneny nejaky konektor tak problem hledat v jednotce pod volantem

současnost: Cecilka C4 1.6 HDi 80kW FAP - auto pro zenu hracka pro chlapa

PříspěvekNapsal: stř 16. říj 2013 18:50:59 

máš na mysli někde v páčce? nechápu tu jednotku...

PříspěvekNapsal: stř 16. říj 2013 18:57:21 

nevim rok vozu ale bud BSI (komfortni jednotka interieru pojistky > pod volantem) nebo jen pojistky a rele

ale je mozne ze by to mohly delat i ty packy pod volantem no, chtelo by to poradne promerit

současnost: Cecilka C4 1.6 HDi 80kW FAP - auto pro zenu hracka pro chlapa

PříspěvekNapsal: stř 16. říj 2013 19:17:55 

auto je mazák, do provozu šlo v únoru 2001

PříspěvekNapsal: stř 16. říj 2013 20:50:35 

Pokud před zásahem kontrolky tak nějak fungovali, tak tak bych se spíš zaměřil na panel. Jestli jsi třeba při zpětné montáži konektorů se svazkem drátů neohnul nějaký kontakt, nebo neprodřel dráty, což by vysvětlovalo, že při rozsvícení jedné věci se současně rozsvítí i věc jiná.
Případně by za tím mohl být nějaký hlodavec, nebo jsem slyšel, že prej někde pod palubkou může zatékat a pak to dělá bordel u řídící jednotky.

PříspěvekNapsal: stř 16. říj 2013 21:20:00 

R.v. 2001 má silové páčky,kdy se obvody světel spínají přímo a kontrolky jsou přidružené. Šel bych v první řadě po páčce světel a pak kontrola jak jsi seskládal panel.

www.xsara.cz

PříspěvekNapsal: čtv 17. říj 2013 13:03:21 

předně pánové děkuji za reakce.
Co se týká panelu, tak tam není co pokazit, vážně. Rozebere se to hladce, jediné kablíky na odmontování vedou do digitálních displejů. Zbývají jen připojovací konektory, ty ještě zkusím znovu ošetřit. Zaujalo mně jak píše Cvrček, že páčky jsou silové a spřažené s kontrolkami. Na tu páčku by ukazovalo i to, že se nevypínaly mlhovky (relé očividně funguje, čili spíš impulz z páčky). Tu ale asi neopravím, bude to chtít výměnu za jiný kus, což asi teď řešit nebudu. Mlhovky použiju jen málokdy a ostatní zatím funguje. Teda krom kontrolky oleje, ale to bych viděl spíš na čidlo a kontakty čidla, nebo máte jiný názor?

BTW: Cvrčku, náhodou neříká ti něco jméno Kuna a jeho staré bílé XM? Mám dojem, že s o tobě zmiňoval, ale může to být někdo jiný. Taky už je to drahně dávno :P

PříspěvekNapsal: čtv 17. říj 2013 16:14:23 

ahoj
tak mi to nedalo a podle ROPEho návodu na foru xaristů jsem páčku sundal, rozebral, poladil a složil. Bohužel zrovna mlhovky jsou tam ovládány elektricky pomocí drátků a jsou uvnitř páky samotné, takže to logicky nemělo pražádný vliv :lol: V každém případě se s tím jezdit dá, jen by mně zajímal názor na tu kontrolku tlaku oleje. Světla ať si dlouho žijí klidně svým vlastním životem :-)

PříspěvekNapsal: čtv 07. lis 2013 10:32:25 

Zdar.
Tak jen pro úplnost - čidlo tlaku svítit nemohlo, páč bylo odpojené od kabelu v motoru. Nevím jestli mohlo samo vypadnout, ale po zasunutí funguje (quest - najdi čidlo bez zubařského zrcátka, když držíš kontakt v ruce :-))
Palubka si žije svým světelným životem, ale je to definitivně v páčce, takže vlastně nemám žádnej problém :-)

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]