Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - Jak často výměna oleje?
Právě je pon 25. lis 2024 22:33:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak často výměna oleje?
PříspěvekNapsal: čtv 29. říj 2009 21:50:41 

Na starém fóru jsem našel různé názory a přístupy, od 10 tis/ 1rok po 30 tis. Jak často měníte olej u benzínu? Ptám se proto, že jsem dnes absolvoval výměnu oleje + filtrů (2 roky, 21 tis) a technik povídal že doporučuje jezdit na výměnu tak jednou za rok resp. 10 tis. km. Výrobce udává 2 roky / 30 tis, ale to prý je u polosyntetického oleje nereálná životnost. Asi se to naučim měnit sám, akorát nemam moc prostor kde to dělat a ani čas, no ale ty prachy za častější výměnu v servise jsou dost velký... a to byl neautorizovanej, v autorizovanym by to bylo asi ještě o pár set víc.
Jo mam 1,1i 2007, eště nemam nastavenej podpis... ;)

Předmět příspěvku: Re: Jak často výměna oleje?
PříspěvekNapsal: čtv 29. říj 2009 23:46:33 

mam 1,1 2006 a sam si menim kazdych 20000 km ale plnu syntetiku.Castrol Magnatec 4L a filter. cena cca 55e.cas cca 25 minut. Miesto na vymenu je naj nejake odpocivadlo.cao

PříspěvekNapsal: pát 30. říj 2009 2:25:39 

výmenu zvládneš aj pred bytovkou, len si daj pozor na rozliaty olej, tiež som nemal iné možnosti, a šlo to. Používam plnosysntetický olej buď Total, alebo Valvoline a filtre Purflux. Čo sa týka Castrolu, tak o tom už bolo popísané veˇa na rôznych fórach, ale môj názor, je, že za tie peniaze tej muziky tak veľa nie je :(

História: 2x AX 1,1, ZX 1,4, BX 1,8TD, Xantia 2.0HDi 66kW

PříspěvekNapsal: pát 30. říj 2009 22:28:07 

Pokud najezdíš za 2 roky 20tis, souhlasím s tím technikem. Pravděpodobně máš hodně krátkých jízd, nebo auto přes týden nečině stojí a olej absorbuje vzdušnou vlhkost. 30tis km by snad mohlo být O.K. při každodenních dlouhých cestách jetých při menším zatížení motoru (dálnice 100km/h ve 2 osobách). Takovéhle intervaly výměny umožňují některé motory s průběžnou diagnostikou kvality oleje, která je součástí palubní diagnostiky.
Je lepší častěji měnit olej od méně renomovaného výrobce, než spoléhat na zázračnou kvalitu drahých olejů - tady se žádné zázraky nekonají.
Výměna není složitá, také si olej často měním z časových důvodů sám, navíc mám kontrolu, co tam naleju. Originálnímu balení oleje se dá věřit, u sudových olejů v servisech je větší možnost, že Ti nalejou olej s vodou. Pokud chceš poradit s výměnou, napiš, jestli máš možnost ji provést na svém pozemku a využít při tom svažitost terénu. Před bytovkou ani na odpočivadle to není ideální. Nejtěžší je někdy povolit olejový filtr, když nemáš spec. klíč, záleží, jak je umístěný - kolik je kolem místa.
I s filtrem se u oleje 10W40 a výměnou v garážovém servisu vejdu do 1000Kč a to nekupuji olej s "výhodnou cenou" v obchoďáku. Pokud si olej měním sám, je to min. o 200Kč levnější - i kvalitní značkový olej se dá koupit v akcích. Castrol jsem nikdy neměl, taky se mi zdá předražený. Dnes už neohrnuji nos ani před Mogulem, kvalita olejů stejné specifikace je značně vyrovnaná.

PříspěvekNapsal: sob 31. říj 2009 14:39:41 

No, jezdím těch 10 tis za rok. Buď po městě do 10 km nebo delší štreky pod dálnici, ale obvykle auto tak týden stojí. Můžu to vzít k rodičum, místo se najde, asi bych jednou za 10 tis udělal výměnu sám a jednou za 20 to hodil do servisu skouknout i ostatní věci. Brzdy už jsem se naučil, tak teď je na řadě olej. ;)

PříspěvekNapsal: sob 31. říj 2009 17:54:56 

Být motorem přimlouval bych se za výměnu oleje po 10ti tis.km. Už po tolika km je vždy černý jak bota a to by tam měl být ještě dalších 10tis... Časté jízdy do 10ti km jsou pro motor to nejhorší. Sotva se ohřeje na provozní teplotu,už se vypíná. Než motor dosáhne provozní teploty je jeho opotřebení až osminásobné. Třeba v kogeneračních jednotkách,které se u nás v podniku používají, vydrží spalovací motor z favorita do generální opravy až 20000 moto hodin, což je asi jako by najel zhruba 2 miliony km.Ale to jen proto, že pracuje stále při provozní teplotě a optimálních otáčkách. V normálním provozu si o takové porci km může jen nechat zdát.

PříspěvekNapsal: pon 02. lis 2009 0:34:12 

Mám také podobný režim provozu - s dětmi do školy, pak do práce, na nákupy... A to vše po městě nebo v jeho těsné blízkosti - jízdy do 20km. Měním 1x do roka, +/- to odpovídá 10tis km - 15 tis. nepřekročím. To, že je olej černý, je znakem jeho kvality, protože rozpouští a odplavuje karbon.

midlandere, pokud můžeš zajet na dvorek nebo zahradu, je to ideální. A ještě lepší je, když je tam svah. Já vždy zacouvám do svahu a pojízdným heverem zvednu za nápravnici celý předek, aby se auto srovnalo do vodorovna. Tím zároveň lépe mohu k vypouštěcímu šroubu na vaně. Potřebuješ dostatečně velkou nádobu na vypuštění oleje, pozor, po vytočení šroubu teče olej prudce ve směru osy vypouštěcího šroubu, což nebývá kolmo k zemi. Mám na to starou plechovou krabici asi 50cm dlouhou. Nádoba musí být dostatečně velká, aby se dala pohodlně vytáhnout z pod auta. Olejová náplň je u mého motoru asi 4 litry, nevím, kolik oleje máš v Tvém motoru. Víc to asi nebude. Po vyšroubování vypouštěcího šroubu otevřu nalévací zátku a potom, co vyteče olej, vyšroubuji filtr. Přes nalévací otvor hodím čistý hadr a nechám olej vykapat. Celou tuto operaci dělám hned po příjezdu, ohřátý motor je trochu nepříjemný a rozpálený olej nebezpečný, ale horký olej lépe vyteče. Doporučuji podložit pod motor igelit, po demontáži filtru vždy něco vyteče otvorem po něm. Pokud z vany už nic nekape, zašroubuji vypouštěcí šroub a našroubuji nový fitr. Jeho těsnění se má potřít olejem (bývá to v návodu u filtru), utahuji ho silou ruky bez nástroje. Nový olej se nalévá opatrně, sleduj měrku, aby ho nebylo moc. Starý olej se nikdy úplně nevypustí, na starém fóru jsem četl radu po vypuštění protočit motor. Zkoušel jsem to u starého Favorita, pár deci vyteklo, ale tam dokážu protočit motor bez zapnutí zapalování krátkým spojením na starteru. U X není starter přístupný, takže bych musel odpojit nejlépe čidlo polohy klikového hřídele, aby řídící jednotka motor nenastartovala a tím bych do ní zanášel chyby. Odpojovat zapalování a riskovat vznícení benzínu v katalyzátoru není dobré, jedině odpojit vstřiky nebo vyšroubovat svíčky a odpojit cívku. Ale není to standartní postup, to malé množství starého oleje nehraje tak negativní roli. Po nalití krátce nastartuj, aby se zaplavil filtr, nech olej chvíli stéci do vany a pro jistotu znovu zkontroluj na měrce. Nemělo by se to výrazně lišit, objem filtru je malý. Nejhorší bývá povolení filtru, které komplikuje horký motor. Pokud filtr nejde povolit, dá se propíchnout šroubovákem a ten použít jako páku nebo zaseknout majzlík do jeho obvodu a údery ve směru tečny ho povolit. Mám udělaný kroužek z kulatiny s návarkem, který naklepnu na starý filtr a za další návarky ho zachytím a povolím. Předpokládám, že máš klasický plechový filtr, dělají se už i nějaké filtry s vyměnitelnými vložkami, ale s tím nemám zkušenosti. V případě pochybností nafoť.
Starý olej přeleju do kanystru od nového oleje a se starým filtrem a hadrem nasáklým od oleje vracím do sběrného dvora. Odběr nebezpečného odpadu je zdarma, myslím, že olej berou ze zákona zpět i prodejci, ale tam bych si nebyl jistý, kde skončí.

PříspěvekNapsal: pon 02. lis 2009 21:59:27 

Marek píše:
.........Starý olej přeleju do kanystru od nového oleje a se starým filtrem a hadrem nasáklým od oleje vracím do sběrného dvora. Odběr nebezpečného odpadu je zdarma, myslím, že olej berou ze zákona zpět i prodejci, ale tam bych si nebyl jistý, kde skončí.

Výborný návod na výměnu. Jen ty věci kolem odpojování svíček bych vypustil. U současných motorů se vyvarujte těchto "zaručených" postupů z dob starých škodovek. Těch pát mililitrů starého oleje, které zůstanou v motoru a mazacích kanálkách nijak nevadí a v pohodě se naředí novým olejem. Před výměnou se vždy ujistěte, že dáváte správný typ oleje a nesnažte se na něm šetřit. Investice za kvalitní olej se vám vrátí v životnosti motoru.

PříspěvekNapsal: stř 04. lis 2009 12:53:54 

ja menim podla potreby... ale max do 15tis km. davam total quartz future 9000, filter mann, fram, purflux.. beriem co je k dispozicii, ale snazim sa nekupovat najlacnejsie veci. mechanik mi to za 10 euro spravi tak do polhodky :)

Citroen C3 1.6 16V Exclusive, podvozok Koni Sport -30mm, nastavitelna tuhost, brzdy predne CTF group N + Ferodo DS2500, brzdy zadne ATE + ATE, pancierove brzdove hadicky Goodridge, Green filter, Denso Iridium sviecky...

Citroen Saxo VTS 1.6 16V

PříspěvekNapsal: pon 14. pro 2009 10:28:58 

no řekl jsem si,že sem psát už nebudu,ale nedalo mi to :o :lol: ...já bych si auto do roviny teda nestavěl,protože sice je pravda,že záleží na autě,ale hoodně vand u tech šípů je dělaných tak,že výpustný šroub je výš,než nejnižší poloha oleje ve vaně..proto zvedám předek!!!...a protáčet motor kvůli tomu,aby vykáplo půl deci oleje?Na sucho? :o :lol: Myslim ,že vačce a hydročtelům a zdvihátkám stačí to jedno protoče při prvním startu po výmněně :roll: Jinak opravdu výmněna je na hidinku...a to je pro to,že nejsi prase,a počkáš až to opravdu vykape....

PříspěvekNapsal: sob 08. led 2011 16:44:26 

Ahoj jaky olej je nejlepsi do citroenu 1.1

PříspěvekNapsal: pon 07. úno 2011 8:28:25 

najlepsi bude ten co predpisuje vyrobca :-) takze Total, viskozitu tiez podla vyrobcu, pravdepodobne 5W40 a nemas co riesit :-) Total je jeden z naj olejov pre beznu prevadzku.

Citroen C3 1.6 16V Exclusive, podvozok Koni Sport -30mm, nastavitelna tuhost, brzdy predne CTF group N + Ferodo DS2500, brzdy zadne ATE + ATE, pancierove brzdove hadicky Goodridge, Green filter, Denso Iridium sviecky...

Citroen Saxo VTS 1.6 16V

PříspěvekNapsal: ned 18. zář 2011 22:48:57 

Tak výměna doma odzkoušena. Filtr u 1.1 je s výměnnou vložkou, ze servisu jsem tam měl Purflux, zajímavý je že Purflux je i na krytu - asi je dělaj komplet s krytem nebo je dává Citroen origo. Já tam nyní šoupnul Tutela Weber, olej Total Quartz 7000. Co je zajímavý, olej z filtru vůbec nevytek, vylil se při povolení krytu a pod filtrem zůstalo ještě pár deci oleje, ty jsme vytáhli velkou stříkačkou. Oleje jsem asi trochu přelil, eště to zkontroluju a možná trochu upustím (10x jsem si přečet kolik ho mam dát a stejně sem to poplet, na čísla nemam paměť).
Cena proti servisu cca 1/3, i s flaškou za pomoc pro bratrance se vešlo do 900,-. Servis i když neznačkový měl vyšší cenu za olej i filtr, plus práce technika a nezbytné napojení na diag a reset servisního intervalu atd.

PříspěvekNapsal: pon 23. črc 2012 19:27:49 

Kvůli resetu servisního intervalu napojovat diagnostiku? To jsou srandisti.
V uživatelské příručce je postup resetu pomocí tlačítka na přístrojovce přece popsaný.

PříspěvekNapsal: pon 23. črc 2012 19:29:31 

spatne si to pochopil on pise pripojeni na diag (vyhledani a vymazani chyb) a vynulovani servisniho inzervalu

současnost: Cecilka C4 1.6 HDi 80kW FAP - auto pro zenu hracka pro chlapa

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]