Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - Lupání při točení volantem doprava
Právě je pát 22. lis 2024 8:22:26

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Lupání při točení volantem doprava
PříspěvekNapsal: úte 29. bře 2022 10:42:43 

Zdar, mám problém.
Při točení volantem doprava cítím i lehce slyším takové jakoby lupání.
Tady je v sekci berlingo řešeno něco podobného s tím, že by to mělo být zhlaví uchycení tlumiče,
teda jestli jsem to dobře pochopil.

Dal jsem to ke známému do servisu, vyměnili to zhlaví, prý to bylo zarezlé (auto je rv 2018 a každý den v provozu).
Nepomohlo, tak vyměnili ještě nejaký čep s tím, že byl trošku volnější - nepomohlo.
Ráno mi volali, že teda asi řízení, ale že to je jen origo díl a ženení ani v běžné prodejní síti k mání a cena prej cca 32 tis.

Nemá někdo nějakou zkušenost s podobným problémem?

PříspěvekNapsal: úte 29. bře 2022 13:07:13 

Standardně toto bývá buď horní uložení tlumiče (což je asi to zhlaví, co popisuješ) nebo homokineťák (čím víc do plného rejdu půjdeš, tím víc to bude lupat). Lupání ale můžou dělat i svislé čepy řízení nebo prasklá pružina (toho by snad všiml při výměně horního uložení).

Měnit řízení, když ani neví, že to je ono, je na hlavu. To není mechanik, ale vyměňovatel. :roll: Pořádný mechanik, když auto projede a hodí ho na zvedák, tak to lupání najde. Navíc všechny Picassa mají elektrické posilovače, ne? Šance, že tam se něco pokazí, je šíleně malá. Opravdu bych hledal chybu prvně jinde, ale asi s jiným mechanikem.

PříspěvekNapsal: pon 04. dub 2022 15:38:39 

Tak vyměněno horní uložení na levém kole, na druhém rozebráno a nic se nenašlo, takže rezultát je ten, že mám dál jezdit a kdyby se to zhoršovalo tak ...... to řešit.
Po výměně je to možná trochu lepší (možná), ale je to tam pořád.

PříspěvekNapsal: pon 04. dub 2022 16:39:54 

Když už to bylo rozebrané a navíc se to na jedné straně měnilo, tak to měl vyměnit i na té druhé.
Ono se toho při rozdělání okem nemusí moc poznat. U předchozího auta jsem dával celé horní uložení tlumičů nové (misky i ložiska) a po výměně jsem občas cítil a slyšel jemné ťukání. Jezdil jsem s tím asi dva měsíce, až jsem se naštval a nechal to nové uložení znovu vyměnit a byl klid. Na novém uložení nebylo bez zatížení nic vidět, ale problém v něm byl a reklamace byla uznána.

Peugeot 406 Break 2.0 HDi 80kW r.v.2001 (prodáno)

PříspěvekNapsal: pon 04. dub 2022 17:45:23 

Dobrým zvykem je, že cokoliv se mění na nápravě, tak se mění párově i na druhé straně. U toho ložiska to není až takový problém, ale kdyby ti například vyměnil jen jeden tlumič, tak je to průser.
Mimochodem, když už to měli rozebrané a chtěli tam vrátit starý díl, tak promazali to ložisko aspoň? Nemluvě o tom, že mi připadá jako hovadina demontovat horní uložení tlumiče, aby se na to jen podívali, protože více než díl stojí ta práce to rozdělat a udělat geometrii a kdyby se ti do měsíce to ložisko rozsypalo, tak platíš práci 2x. Sada od SFK stojí 950 Kč na jednu stranu nebo 1700 Kč na obě. Prací je to tak na hodinu (500 Kč), když to není nějak zrezlé a geometetrii dnes málokde dostaneš pod 1500 Kč.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]