Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - Výměna brzdových destiček
Právě je sob 23. lis 2024 22:57:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Výměna brzdových destiček
PříspěvekNapsal: ned 08. lis 2009 14:30:09 

Ahoj všem,

chtěl jsem se Vás optat zda-li má někdo zkušenosti z výměnou brzdových destiček na zadní nápravě. Sundal jsem kolo, povolil brzdič a vyndal destičky, ale za živého boha jsem ničím ten brzdič resp. ten pístek co tlačí na destičky nemohl zatlačit zpět, takže jsem tam vrátil staré desky a nevím co dál. Je na to nějáký fígl???? Podotýkám že automatickou brzdu jsem vypnul. Díky za Váše rady a názory.

Vojta

Předmět příspěvku: Re: Výměna brzdových destiček
PříspěvekNapsal: ned 08. lis 2009 14:54:46 

pokud to je jak u kazdeho citroena tak musis ten pistek otacenim ve smeru/protismeru pohybu hodinovych rucicek tocit

21.5 2011 Odstranena zbytecna citace moderatorem H1po, sorry Lukasi :D

současnost: Cecilka C4 1.6 HDi 80kW FAP - auto pro zenu hracka pro chlapa

PříspěvekNapsal: ned 08. lis 2009 18:31:58 

Na výměnu zadních desek je potřeba kvůli elektrické ruční brzdě diagnostika-a to bezpodmínečně- jinak uděláš víc škody jak užitku a bude tě to stát moc peněz ;)

PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2009 5:08:23 

To jsem snad ani neměl číst. První destičky (zadní) vydržely 160 tis. km. Pak výměna destiček a stočení kotoučů. V 205 tis. rachot od předních kol. V servisu diagnostikováno jako zadní pravé destičky (na plech + kotouč). 208 tis. - znova výměna obložení - spálené, oddělené od plechu. Třmen pravé zadní brzdy opravován opravnou sadou Citroen, disk v neděli zjištěn vlažný. Ostatní tři jsou drsně studené.
Jinak já mám větší spotřebu zadních destiček než předních. Přední první výměna 111 tis. km včetně kotoučů, další výměna ještěnení nutná. Zadní - 160 tis. km - výměna + točení, 205 tis. km výměna + výměna kotoučů, 208 tis. km - výměna spáleného obložení PZ kola. Dnešní stav km: cca 210 tis. km.

Citroen C4 GP 2.0 HDi EAT 6 Technospace 2 Exl v kůži 1/2015 (pro manželku)

PříspěvekNapsal: pon 21. čer 2010 12:54:55 

Já bych s tou bezpodmínečnou diagnostikou počkal :-).
Je to tak jak psal "Havlicek.Lukas" točit (na každý straně jinam), ale ještě je třeba zárověň na ten pístek tlačit - palcem to nejde (aspoň mně).
Pokud to potřebujete udělat opatřete si na to "originální" přípravek jako na obrázku :lol: a s chutí do toho.
Ještě budete potřebovat sikovky nebo kleště, které se vejdou do drážek v pístku, třináctku klíč, a hvězdičku na sundání té "bambule" na šroubu brzdiče (nevíte někdo k čemu je to dobrý? Dráty to nemá a nic z doho neteče).

Přílohy:
Brzda.jpg [102.56 KiB]
Zatím nestaženo

PříspěvekNapsal: sob 10. črc 2010 23:58:50 

A mám problém taky. Ozývá se ze zadního levého kola skřípavý zvuk. Pohledem zjištěno opotřebování brzd. destiček na levém kole a asi 1mm rantl na kotouči. Pravé má ještě asi 4mm a rantl taky. Informace ze servisu je, že po výměně destiček musí vozidlo na diagnostiku, a že se kotouče vzadu nestáčejí ale mění. Prý se však musí měnit i s celým nábojem cca 3500 Kč za jeden + práce. Což je docela ranec + 3000 za za destičky a jejich výměnu. Celkem tedy oprava zadních brzd 11-12000Kč. To se mi zdá neuměrné.
Na závěr otázka jak je to s tou diagnostikou. U destiček není žádné el. vedení, které by se mělo nějak resetovat a ruční brzda je na deskách ovládána lanovody. Kotouče jsou opravdu v kuse s nábojem? a dá se náboj lehce sundat a kotouč stočit? Díky za info. PS. Jak se dají stlačit pístky vím, kamoš má na to přípravek. :?:

PříspěvekNapsal: ned 11. črc 2010 0:02:56 

kotouce maji integrovane lozisko jenom malo servisu ho umi prelisovat proto meni cely kotouc i s nabojem

současnost: Cecilka C4 1.6 HDi 80kW FAP - auto pro zenu hracka pro chlapa

PříspěvekNapsal: ned 11. črc 2010 21:12:00 

Diagnostika se používá ke kalibraci ruční brzdy.- ta je potřebná i při výměně destiček

PříspěvekNapsal: úte 20. črc 2010 22:41:31 

Vzhledem k neujasněným informacím ohledně diagnostiky jsem zavolal do tří autorizovaných servisů a světe div se. V jednom mi řekli nic se nemusí diagnostikovat jen vyměnit desticky. V druhém musí se diagnostikova a ve třetím podle potřeby. Buď to sedne nebo se to napojí na diagnostiku :roll: . Šibalové a nezapoměli dodat, že diagnostika není v ceně výměny destiček. Tak jsem se naštval a vyměnil je sám. Hrál jsem si s tím asi 2,5 hod. Vše sedlo. Brzdí bez problémů, ručka funguje taky OK. Palubní PC taky nic nenamítá. Tak asi dobrý :geek:

PříspěvekNapsal: stř 21. črc 2010 8:55:48 

No mi to nakonec dali do origo servisu a zaplatilo se cca 800,-Kč a bylo to bez diagnostiky....Takze asi neni potřeba

PříspěvekNapsal: sob 30. dub 2011 8:24:55 

Zdravím všechny. Chtěl jsem se zeptat na to, zda někdo měnil v poslední době brzdové kotouče - přední i zadní i s destičkama a na kolik to vyšlo. Já mám najeto 150tis a za chvíli mě to čeká, tak ať vím na co se mám nachystat. Pokud někdo má zkušenost i s neznačkovým servisem dejte info jaký je cenový rozdíl ve srovnání s opravou v Citroenu. Díky :evil:

PříspěvekNapsal: ned 10. črc 2011 9:49:31 

Tak dnes mohu příspět se svojí troškou do mlýna,...před dvěma měsíci jsme koupili GP r.v.2007 od samého začátku se v nepravidelných intervalech ozývalo pískání brzd zvláště po projetí více zatáček, byly to dle mého odhadu zadní. Protože pískání bylo místy dost odpudivé a jedu v pátek na svatbu rozhodl jsem se že se svým mechanikem mrkneme do zadních brzd. Po sundání zadního nepodezřelejšího kola jsem zjistil že obložení je cca 2mm a desky jsou zatuhlé, po menší domluvě sice slevily ale odskočil zbytek obložení. Sehnal jsem nové Valeo (1024kč) a celý brzdič rozebral, musí se odmontovat onen bazmek na třmenu, kde je zevnitř pod plastovým víčken tisícihran a tím se to odmontuje,....je to pravděpodobně jen nějaké závaží nebo tlumič kmitů, žádné pohyblivé části to nemá. Pístek chodil lehce ale destičky a vodící dráhy byly zanesené, stačilo očistit a lehce namáznout nějakou měděnou pastou (nebo něčím co vydrží vysoké teploty). Na druhé straně byly desky opotřebované tak z 50% (najeto 72000km, ale nezaručuji dřívější manipulaci) a bez problémů vyměněny a očišteno. Je tedy pravděpodobné, že zadní kolo za řidičem přibržďovalo a desky se vyhřály a více ojely. Jinak před úkonem jsem přes nastavení PP odpojil elektronickou brzdu a po úkonu zase zapojil, při jízdě domů cca 10km nebylo pozorovat nějaké nestandartní chování brzd či vozu a tak předpokládám, že diagnostika nebude u tohoto úkonu nutná. Jen podotýkám, jak už zde bylo popsáno, že je nutné při povolování pístků s nimi otáčet.

Naposledy upravil georgesandall dne ned 10. črc 2011 19:14:11, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: ned 10. črc 2011 11:30:27 

to . georgesandall
musím s ním na 100 % souhlasit mě se zadní desky začali zakousávat v zimě ,v origo servisu na počkání vyčištěno v rámci záruky , byl jsem u toho a
pracovní postup přesně odpovídá tomu jak napsal " georgesandall"
s pozdravem miloš

NEMO 1,4 i 2009 boží můj mazel

PříspěvekNapsal: sob 16. črc 2011 20:27:57 

To Pitras:

Já jsem nechával ve "značkovém" měnit přední destičky asi před 2 měsíci - vč.práce a výměny kotoučů cca 5,5 kKč.

PříspěvekNapsal: stř 10. srp 2011 21:06:48 

pro Havlicek.Lukas lozisko zadni napravy neni integrovane v c4gp, sam osobne sem je menil v domacich podminkach nic sloziteho,

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]