Zdravím všechny přítomné
,
předem se chci ospravedlnit, proč jsem založil nové téma, i když je toho tady dost. 2 dny jsem procházel fóra - toto, peugeot a další, než jsem byl schopen dát si informace dokupy a provést úpravy v mém Picassu. Proto jsem založil nové téma, kde najdete vše dohromady. a druhá věc je to, že když se někdo ptal na radu, ve velké většině případů byla odpověď, ať dotyčný použije Google nebo placenou službu.
Osobně jsem začal hledat z důvodu, že mě rozčilovalo to, že jsem neviděl teplotu vody - kontrolka by měla sice zahlásit, ale je lepší, dle mého, být informovaný předem.
Prvně bych začal tím, že načítání map, OS, script i češtiny mi šlo přes USB (flashka, v mém případě microSD karta a čtečka), nebylo potřeba pálit vše na CD. USB mám v autě již od výroby, nemusel jsem dodělávat.
Nový OS:Jako první jsem si přehrál OS na 8.31 (nevěděl jsem, jaký jsem tam měl, ale stávalo se mi, že se rádio sekalo, když jsem měl mp3 z USB a taky mi dělal trochu problém BT, kdy já slyšel, volající neslyšel mě).
Postup, kterým jsem přehrával:1. stáhnout OS
https://webshare.cz/#/file/3NTA0dBVGt/rt4-rt5-komplet-mapy-2015-2016-plus-firmware-8-31-rar2. rozbalit a vypálit na CD dle návodu nebo obsah ISO souboru (CD_RT4-5_SW_8.31) nakopírovat na flashku
3. vložit CD/flashku v autě, nechat načíst
4. systém se zeptá, jestli chcete načíst, zvolit ANO/YES/JA/...
5. začne kopírovat, tuším, že se i restartuje a začne se nahrávat (viz obr.1)
6. pak se systém restartuje a naběhne vám již nové logo Citroenu (viz obr.2)
Upozornění: při těchto úpravách mějte VŽDY nastartováno, na to vás systém i upozorní, hrozí spadnutí do Eco modu.Osobně jsem to dělal po cestě do práce a trvalo to cca 30 minut. Osobně jsem změnu zpozoroval pouze v jiném logu, možná rychlejší start, zatím se rádio nekouslo, takže za mě je to asi lepší. Na fórech jsem se setkal, že někteří psali, že začali mít problém s telefonem (když používají druhou SIM přímo v autě). Tímto jsme si nahráli OS 8.31, instalační médium můžeme vytáhnout.
Nové mapy:Jako další jsem se vrhl na aktualizování map. Abych pravdu řekl, navigaci v autě nevyužívám, jelikož mi přijde ovládání strašně složité, zdlouhavé a nepřehledné, o navigování nemluvě. Osobně používám Waze v mobilu
.
V již stáhnutém archivu
https://webshare.cz/#/file/3NTA0dBVGt/rt4-rt5-komplet-mapy-2015-2016-plus-firmware-8-31-rar jsou kromě OS i mapy.
Mnou provedený postup:1. otevřít složku mapy, kterou chceme zrovna kopírovat (např. BANELUX FR, EUROPE NE, atd.)
2. OBSAH (ne celou složku, pouze její celý obsah) nakopírovat/vypálit na médium (CD/flashdisk) - vždy kopírovat samostatně, u CD to bohužel znamená 12 CD
3. vložit médium s mapou
4. po načtení potvrdit YES, opět YES a mapa se začne nahrávat
5. po nahrání se systém restartuje - tzn. mapa nahrána - můžeme vyjmout médium a pokračovat v nahrávání další mapy
6. po restartu, v menu navigace již můžeme nalézt nové mapy
Upozornění: při těchto úpravách mějte VŽDY nastartováno, na to vás systém i upozorní, hrozí spadnutí do Eco modu.Osobně se mi mapy nahrávaly cca 15 minut každá, záleží na velikosti.
Čeština:Teď se dostáváme k češtině - s tou jsem se natrápil nejvíce, jelikož jsem na fórech hledal a taky našel češtinu pro RT4+5, kterou vytvořil Raiser. Dle postupů jsem to provedl asi 3x, ale nikdy čeština nenaskočila. Čeština je totiž pro rt4+5, ale ne s vysokým rozlišením, pro tuto RT5 je potřeba češtinu lehce upravit. Předem ještě podotknu, že tato čeština je jak pro 8.2, tak i pro 8.31.
Čeština pro RT4+5 (OS 8.2+8.31)
https://webshare.cz/#/file/uwMSv0Ipd0/cd-en-cz-raiser-sw-8-20-zipČeština pro RT5 s vysokým rozlišením (OS 8.2+8.31)
https://webshare.cz/#/file/gTyuFtkdlS/cd-en-cz-mosqich-sw-8-20-31-rt5vysrozl-rar - je již mnou upravená tak, aby chodila na RT5 s vysokým rozlišením
Postup:1. složku rozbalit a nakopírovat na médium (flashdisk/CD)
2. je doporučeno, a taky jsem to tak udělal, prvně přepnout jazyk v systému na jiný, než angličtinu - angličtina pak bude přepsaná na češtinu
3. vložit médium do mechaniky/USB
4. po načtení potvrdit nahrání
5. po nahrání se systém restartuje
6. v systému změnit jazyk na English
7. po restartu již vyskočí čeština
Upozornění: při těchto úpravách mějte VŽDY nastartováno, na to vás systém i upozorní, hrozí spadnutí do Eco modu.Takto upravená čeština je vlastně přepsaný anglický jazyk, to znamená, že o angličtinu v systému přijdete. U takto vytvořené češtiny ale nepočítejte s českým navigováním - navigační pokyny zůstávají v angličtině! Zajížděl jsem různě do menu a přeloženo je to pěkně. Jen jeden překladatelský oříšek a chybku jsem našel (viz obr.3) - hláška "Zavada tlaku hydraulickeho odpruzeni" - tato hláška totiž vyskočí, když chcete povolit ruční brzdu aniž byste měli sešlápnutý brzdový pedál. Ale je to prkotinka
. Další ukázky češtiny v obr.4, 5, 6 a 7.
Na hodně fórech jsem se dočetl, že spoustu lidem ta čeština od Raisera nefungovala - mě také ne. Je možné, že spousta těchto lidí má taky RT5 s vysokým rozlišením - největší důvod, proč jsem založil to samé téma - ČEŠTINA na RT5.
Odblokování videa za jízdy + zobrazení teploty vodyDostáváme se do finále
. U tohoto mi lepilo u zadku nejvíce
. Tento postup najít mi také zabralo dost času a celkem nekonkrétní informace. Ale nakonec jsem našel návod na RT4, který jde použít i u RT5 s vysokým rozlišením - postup je stejný, jen pár nabídek se liší. Použil jsem MiraScript, který je vytvořen a "garantován" na OS 8.2, ale pomocí něj jsem úpravu zvládl i na OS 8.31.
Odkaz na stažení MiraScriptu
https://webshare.cz/#/file/Gq0JhRqLqc/mirascriptsfor8-20-v03-61-zipNávod, kterým jsem se řídil
https://webshare.cz/#/file/ceOT06ZYE6/rt4-odblok-videa-mirascriptem-aviPostup:1. rozbalit Mirascripts a obsah složky nakopírovat/vypálit na flashdisk/CD
2. médium vložit v autě a naběhne již známá nabídka "Navigation update"
3. v této nabídce odklikávat "No/NE", dokud nedojedete k nabídce "RTxSET.CMD" u které zvolíme "Yes/Ano"
4. začne znovu načítat a vyběhne další nabídka
5. v této další nabídce opět klikáme na "No/Ne" dokud nenarazíme na "view/modify GENERAL section", u které zvolíme "Yes/Ano"
6. objeví se další nabídka, opět klikáme na "No/Ne", dokud nedojdeme k "Video speed=5. Set to 225?" a zde zvolíme "Yes/Ano" - tím si odblokujeme video až do rychlosti 225 km/h
7. poté vyskočí další nabídky a opět opakujeme postup a klikáme na "No/Ne", dokud nedojdeme k "view/modify TRIP section?", u kterého zvolíme "Yes/Ano"
8. opět vyskočí nabídky a klikáme na "No/Ne", dokud nedojdeme k "OBD page=0. Set to 1?", u které zvolíme "Yes/Ano" - tímto si zapneme zobrazování teploty vody a oleje v palubním PC
9. zase vyskočí další nabídky, které odklikáme "No/Ne", dokud nevyskočí poslední nabídka "RTxSET Terminated! Reboot?/RTxSET změněno! Resatrtovat?", u které zvolíme "Yes/Ano"
10. po restartování vytáhnout médium
Upozornění: při těchto úpravách mějte VŽDY nastartováno, na to vás systém i upozorní, hrozí spadnutí do Eco modu.Dělal jsem to podle videa, návaznost nabídek se trochu liší, ale výsledek je stejný, jako na přiloženém videu.
Návod teď vytvářím z hlavy, ve videu má systém v angličtině, my ho už máme v češtině, já už ho měl taky v češtině
.
Ale Hlavně! po tomto již vidíte v palubním počítači teplotu vody! (viz obr.8), z toho jsem nejšťastnější
.
Samozřejmě je tohle návod jen pro ty, co si na to troufnou. Dále je důležité brát na zřetel, že NEBERU žádnou zodpovědnost za to, že si systém zbouráte
. Já jsem s výsledkem spokojený a na Picassu mě již zdraví čeština při proklikání palubáku vidím teploty i jestli mám v pořádku tlak v pneu.
Dnes mi došel OBDII, tak si jdu hrát dál.
Všem hodně zdaru
.