Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - spodne osvetlenie dverí
Právě je ned 17. lis 2024 21:45:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: spodne osvetlenie dverí
PříspěvekNapsal: úte 14. říj 2014 17:05:57 

čaute, chcel by som dodatočne dorobiť spodné osvetlenie dverí, vie niekto poradiť odkial potiahnut kabeláž.

Předmět příspěvku: Re: spodne osvetlenie dverí
PříspěvekNapsal: úte 14. říj 2014 17:27:13 

projdi moji garaz :lol: je tam navod a tady neco malo fotek

http://havlicek-lukas.rajce.idnes.cz/vs ... oztridene/
http://havlicek-lukas.rajce.idnes.cz/Nova_slozka/

současnost: Cecilka C4 1.6 HDi 80kW FAP - auto pro zenu hracka pro chlapa

PříspěvekNapsal: stř 15. říj 2014 21:49:45 

palinko2279... tak já jsem zrovna dnes to osvětlení spodku dveří realizoval a fotky od p Havlíčka byly přesně to, co jsem potřeboval. Bavil jsem s ním o tom už docela dávno, ale musel jsem počkat, až moje paní odjede do lázní. Totiž, kdyby náhodou přišla k autu a viděla pojistkovou desku na sedadle a odpojené všechny konektory, tak bych to nepřežil. Záleží na tom, jakou máš ruku. Já ji prostě u řidiče nemohl vsunout tam, kam jsem potřeboval. U řidiče je fakt lepší vymontovat pojistkovku ven a odpojit konektory. Jinak je to brnkačka až na to, dostat z kabiny u řidiče přes sloupek vodič do dveří. Stačí ti jen jeden a to "+", já ho táhnul stropem od předního osvětlení kabiny, na každou stranu ke sloupku. Vymontovat toto osvětlení jde tahem po stranách plastu u světla. Na druhé straně je ten plast pouze zasunut na stropním obložení. Budeš tam mít konektor a je to druhý drát z leva, v poloze zasunutého konektoru a správné polohy světla. U čelního skla vodič zasuneš jen za stropní obložení a pak mezi obložení střechy a předním obložením u skla, směrem ke dveřím. Dostaneš se pod těsnící gumu dveří, pod kterou se dostaneš na spáru mezi plechovým sloupkem a plastovým obložením. Vodič tam jednoduše zasuneš. Pak musíš vycvaknout boční plast ( např. vpravo je na něm nálepka, ohledně airbagu) a vodič protáhnout pod palubní desku. Pak je nutné odšroubovat plastový šroub s takovou velkou hlavou (průměr té hlavy je cca 3-4 cm), je nasazen na trnu, který je přivařený k plechu sloupku. Na tom šroubu drží odhlučnění, která je z jedné strany nějaká guma, či co a z druhé strany je to slisovaná plst. Toto tlumení odsuneš stranou a dostaneš se k pryžové průchodce ve sloupku dveří. Pryž propíchneš a protáhneš drát mezi sloupek a dveře. Ještě před tím ale musíš vymontovat vrapovou průchodku mezi dveřmi a sloupkem a rozpojit konektor . Na straně dveří stačí, když tu vrapovou průchodku, tedy to upevnění, zasuneš do dveří. Nyní musíš rozdělat obložení dveří. Jsou tam 3 x šroub do plechu a cca 5 x plastové trny. Při troše opatrnosti je neulámeš a jde to dobře. Obložení předních dveří se vysouvá směrem nahoru. Když to budeš mít, tak vymontuješ reproduktor, aby jsi se dostal k té průchodce ze dveří ven, ke sloupku. Tou průchodkou protáhneš další drát ( jeden ti bude trčet z oválné díry ve sloupku a druhý protáhneš do té vrapové, do dveří). Pak se musíš dostat další gumovou průchodkou, která je nad reproduktorem do prostoru, kde je motorek stahování okna. Na tom motorku je žlutý konektor a já jsem z něj vzal "-". Je to nejsilnější žlutozelený vodič. Mezi dveře a sloupek je vhodné dát konektor (aby se to dalo rozpojit v případě opravy dveří), proto ty dva dráty. Tak a teď máš "+" a "-" ... Tak to uděláš na každé straně auta. Světlo jsem tam dal originální a jen jsem trošinku upravil vývody, které jsem pootočil o 90 st. aby mi na ně sednul konektor. Funguje to tak, že když se otevřou dveře, zapne se stropní osvětlení a zároveň i světla ve dveřích. Když se zhasne osvětlení, tak se zhasne i to ve dveřích. Toť vše. Přeji úspěch a p. Havlíčkovi děkuji za inspiraci a fotky...

PříspěvekNapsal: čtv 16. říj 2014 14:34:44 

A tady je pár fotek, jak to vypadá, mám i další, ale ty od p. Havlíčka jsou dostatečně výmluvné...

Příloha:
Konektor do světla.JPG
Konektor do světla.JPG [ 139.7 KiB | Zobrazeno 17550 krát ]
Příloha:
Konektor mezi dveřmi a sloupkem.JPG
Konektor mezi dveřmi a sloupkem.JPG [ 177.07 KiB | Zobrazeno 17550 krát ]
Příloha:
boční kryt.JPG
boční kryt.JPG [ 180.13 KiB | Zobrazeno 17550 krát ]
Příloha:
boční kryt 2.JPG
boční kryt 2.JPG [ 175.6 KiB | Zobrazeno 17550 krát ]
Příloha:
pohled pod boční kryt.JPG
pohled pod boční kryt.JPG [ 208.63 KiB | Zobrazeno 17550 krát ]
Příloha:
prostor mezi dveřmi a sloupkem.JPG
prostor mezi dveřmi a sloupkem.JPG [ 229.6 KiB | Zobrazeno 17550 krát ]

Pokud se se rozhodneš to udělat, tak ať se ti daří. Jirka.

Přílohy:
Konektor mezi dveřmi a sloupkem.JPG
Konektor mezi dveřmi a sloupkem.JPG [ 177.07 KiB | Zobrazeno 17550 krát ]

PříspěvekNapsal: čtv 16. říj 2014 17:11:35 

Nazdarek ve spolek ,

tak bruska3, popis máš docela šikovný, ale proč tahat + ze světla na stropě když to píchneš rovnou do pozice v pojistkách kde to je orig z výroby? šetříš spoustu práce a kabelu :D

palinko2279, já to mám taky dělaný podle Havlicek.Lukas, sehnal jsem si stejný piny do konektorů co jsou ve dveřích a mám to všechno v jednom konektoru a nepotřebuju tam mít dva ;)
Mínus jsem řešil tím že jsem kabely protáhl skrz sloupek ( zapojený v konektoru co tam je ) a uzemnil to na orig. uzemnění které je skryto pod vnitřnímy prahovýmy plasty, tudy stejně asi povedeš kabely do zadu, teda jestli chceš osvětlit i zadní dveře.

Světla si můžeš koupit přímo u Citroenu, jestli se nepletu tak cca za 116 Kč/ks a nebo zkusit štěstí na někjakém vrakáči např. www.dilypeugeotcitroen.cz, já mám od nich světlo do kufru včetně konektorů za pár korun.

Přeju dobrý nervy a šikovný ruce při práci ;)

do provozu : 7/2008

Naposledy upravil MiKaktus dne čtv 16. říj 2014 18:15:33, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: čtv 16. říj 2014 17:29:08 

dekuji dekuji, takovou poctu si fakt nezaslouzim :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

PříspěvekNapsal: čtv 16. říj 2014 19:03:16 

mimochodem do svetla pasuje ten bilej konektor na posledni fotce od bruska3

PříspěvekNapsal: čtv 16. říj 2014 19:05:19 

Ale potěší nebo ne? :lol:

Xsara Picasso 1.6 i 2002

PříspěvekNapsal: čtv 16. říj 2014 19:08:17 

no jasny, nejvetsi prdel je ze na "vsech" vozech co sme emli v rodine byly delany nejake male upravy a postupem let to chcou lide delat taky

napriklad krytky na prednich mlhach na facku (verze bez mlhy ta krytka vyriznuta tak aby byla mensi nez dodavana mlhovka pod tim) - je to cca 10 let zpatky a pred rokem se na to same jeden borec vyptaval :-P

PříspěvekNapsal: čtv 16. říj 2014 19:23:57 

MiKaktus... Já šel cestou nejmenšího odporu a myslel jsem si, že nebudu vytahovat tu pojistkovku. Nakonec jsem zjistil, že tam ruku, abych se dostal na průchodku, stejně nedostanu. Dráty jsem měl natažené již týden před tím, musel jsem to dělat na dvakrát, kvůli mé paní, která by mě zastřelila, kdyby mě viděla, co s autkem dělám... Pak jsem jí odvezl do lázní a měl jsem volný prostor pro pokračování. No a tak došlo k tomu, že jsem měl možnost vytáhnut i drát z konektoru k tomu sloužícímu, ale již jsem měl kvalitně natažený a napájený drát od stropního světla. Zvítězila moje přirozená vlastnost a to lenost a pohodlnost :D Takové piny, jaké jsou v tom konektoru (mezi dveřmi a sloupkem) jsem ani nezkoušel sehnat. Proto jsem použil to, co jsem měl doma a ten konektor, s těmi vodiči, po malinké úpravě sedne přesně do toho světla a kupodivu tam i drží. To jen tak, na vysvětlení, proč jsem to dělal tak složitě, když to šlo jednodušeji. Nicméně s výsledkem jsem spokojen a vše funguje, jak má. Přeji hezký večer... Jirka :D .

PříspěvekNapsal: čtv 16. říj 2014 19:25:57 

do dveri + BSI pasuji male fakra konektory
jdou sehnat na aunika.com (malej fakra do radia - samec samice)

PříspěvekNapsal: čtv 16. říj 2014 20:28:04 

Velmi pekne ďakujem za foto a za odpovede, tiez by som to chcel riešiť cez jednotku BSI myslim ze to je Konektor EH2 pin 14 mal by to byť orig.výstup + napajania osvetlenia prahu a tak ako pisal MiKaktus - na kostru pod prahovým plastom.
Dufam ze sa mi to podarí a ze tam softwarovo nebute treba nič povolit :)
Chcel som na osvetlenie použiť led pás len mam obavu ci to bude držať tak najprv skúsim orig.svetlo s led žiarovkami T10.

Dnes som poriešil osvetlenie interierovych klučiek, zatial len v predu bo do zadných dveri budem potrebovať potiahnuť kabeláž. Takže to natiahnem naraz keď to budem mať porozoberané.

PříspěvekNapsal: čtv 16. říj 2014 20:31:16 

diag neni potreba - vyhoda tohoto pinu je ta ze kdyz rucne zapnes strop tak dvere nereaguji

ale pri otevreni dveri ty sverni reaguji spolecne se stropem

pin do BSI jde nahradit i obyc pinem do PC skrini - kazde elektro to vede

PříspěvekNapsal: čtv 16. říj 2014 20:54:46 

:D Havlicek.Lukas... No možná o tom ještě pouvažuju a opravdu to napinuju jak na BSI, tak i v konektoru ve dveřích. Ale prozatím mi to takhle stačí. Pravda, když manuálně rozsvítím strop, tak se rozsvítí i dveře. To je snad jediná nevýhoda.

PříspěvekNapsal: sob 18. říj 2014 23:48:49 

No taky jsem si udělal podsvětlení, ale jiným způsobem. Pro někoho možná složitým způsobem, ale pro mě jednodušším. Stačily akorát dveře a vnitřek mě nazajímal. Viz moje garáž.
Obrázek

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]