Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - Dálkové ovládání z volantu pro neorig. autorádio
Právě je úte 26. lis 2024 18:31:54

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 29. dub 2014 10:06:21 

Ahoj všem,

řeším teď kamarádovi, jak rozchodit orig. ovládání z volantu pro dodatečně montované autorádio v Xsara Picasso r. 2002.

Původně bylo v autě rádio VDO RD3 připojené pouze přes ISO konektory (i přesto, že toto rádio má mini ISO - ty však v autě nejsou), ovládání z volantu fungovalo bez problému. Následně jsme nainstalovali rádio Alpine CDE-173BT, které funguje bez problému. Asi po týdnu se kamarád rozhodl, že by přece jen využil vestavěné ovládání z volantu a tak jsme doobjednali adaptér Connects2 SPG006 s kabeláží pro Alpine. Zapojeno dle instrukcí výrobce (nejdříve připojit k Alpine a pak až ke kabeláži vozu) - autorádio jde normálně dál, ale ovládání z volantu bohužel stále nefunguje.

Osobně jsem toto řešil již dříve v jiném autě, kde byly už z výroby piny (tam to bylo na mini ISO) na jiných pozicích, takže stačilo upravit kabeláž a vše fungovalo OK. Bohužel u Citroenu zapojení neznám a nedaří se mi ho najít na internetu. Co jsem tak koukal, připojení jen přes dva ISO konektory se používalo poměrně v malém množství, většina ostatních Citroenů a Peugeotů (VDO RD3 se používá ve více autech) to má přes mini ISO...

Výrobce adaptéru DO mi sdělil, že je nutné, aby ve voze byla "Multiplex" sběrnice, pak by vše mělo fungovat. Netuším, jak bych to mohl ověřit, servisní manuál nemám - pokud to v něm vůbec je. V Citroenu mi na základě VIN řekli, že auto by to mělo mít, ale dál to řešit nechtěli a prý že jedině můžou auto přijmout jako standartní zakázku a bude třeba ho tam cca na 2-3 hodiny nechat. Účtovat si za to chtěli 800 Kč/hod, tak jsem jim pěkně poděkoval a rozloučil se, protože to mi přijde opravdu ujetý při ceně autorádia 3600 Kč + adaptéru s kabeláží cca 1500 Kč.

Máte někdo s tímto zkušenost, případně kde najít zapojení? Metodu pokus omyl určitě v tomto případě nebudu zkoušet, protože tyto adaptéry je poměrně snadné nekorektním zapojením zničit. Jsem si samozřejmě vědom, že existuje i malá šance, že je adaptér DO vadný, ale nejjednodušší je v tuto chvíli ověřit stranu auta.

Díky moc za případné tipy, rady a podněty.

Petr

Přílohy:
Poznámka: orig. autorádio VDO RD3 (konektory)
DSC_0318.jpg
DSC_0318.jpg [ 41.87 KiB | Zobrazeno 11035 krát ]
Poznámka: orig. autorádio VDO RD3 (čelní panel)
DSC_0324.jpg
DSC_0324.jpg [ 32.89 KiB | Zobrazeno 11035 krát ]
Poznámka: orig. autorádio VDO RD3 (štítek)
DSC_0319.jpg
DSC_0319.jpg [ 41.18 KiB | Zobrazeno 11035 krát ]

PříspěvekNapsal: čtv 01. kvě 2014 21:34:49 

Podle tohoto obrázku komunikuje radio s BSI na PINu 2 a 3 kde dle mého dále dostává jednotka pokyny z volantu, které předává dál do rádia.
Obrázek

PříspěvekNapsal: sob 03. kvě 2014 9:14:53 

Děkuji moc za odpověď, teď jsem to ještě kontroloval na adaptéru od Connects2 a dva vodiče právě pro DO vedou přesně na ty dva piny, které zmiňuješ. Je tedy možné, že by byly třeba piny 2 a 3 prohozené? Samozřejmě je tu pořád možnost, že je vadný ten adaptér Connects2... Případně - nemůže se to u jednotlivých autorádií lišit? Uvedené zapojení platí pro RD3-1, já mám dle štítku RD3-00.

PříspěvekNapsal: sob 03. kvě 2014 10:23:29 

Zkus se podívat SEM, ale mám stejný rok i rádio vypadá stejně, ale nevím jestli mám 00 nebo 01? Navíc tam mám mezikus BT HF a ovládání na volantu mi funguje.
Ještě mě napadlo vyzkoušet původní rádio, jestli jednotka nepoznala, že tam není originál rádio a "neodstřihla" ovládání z volantu?

PříspěvekNapsal: pon 05. kvě 2014 12:44:29 

Zelych píše:
Zkus se podívat SEM

Zkoušel jsem, ovšem bez valných výsledků - ale je pravda, že mi to tam přijde dost nepřehledné a nedaří se mi v tom nějak extra zorientovat. Na netu jsem zkoušel hledat různé materiály k RD3-00, ale všude je popsané, že pro ovládání se používá mini ISO... :roll:

Orig. rádio jsem zkoušel dát zpět také (napadlo mě to jako první) a to funguje. Ale nezdá se mi, že by to s neoriginálem nešlo... Možné je ale všechno. Zatím spíš sázím na vadný adaptér. Asi to odpískám... :(

PříspěvekNapsal: pon 05. kvě 2014 13:01:54 

a neni nutne odinstalovat to original radio, aby pocitac ve voze vedel ze ma zacit pouzivat jinou komunikaci ??
popripade skusit v jinem voze

současnost: Cecilka C4 1.6 HDi 80kW FAP - auto pro zenu hracka pro chlapa

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]