Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - Vadný turbo?
Právě je ned 24. lis 2024 4:49:08

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vadný turbo?
PříspěvekNapsal: čtv 31. kvě 2012 17:46:50 

Ahoj!
Mám krátký C4 Picasso 1,6 HDI, 4,5 roku, 56000 km.
Už pár měsíců mám pod motorem na zemi olej a tak jsem zajel ke kámošovi na jámu že zjistíme odkud teče. Po sundání spodního víka motor zespoda černej jak bota a víko plný olejovýho blátíčka. Olej teče jen po předku motoru, začíná to pod tou plast krabicí mezi turbem, chladičem vzduchu a vstupem vzduchu do motoru (vzduchová váha?).
Hadice vzduchu nemají díru, ani netečou na hrdlech. Sundali jsme tu krabici a zjistili, že je odlepená od trojůhelníkového silenbloku, co je pod ní. Krabice je na něm naražená a zalepená na třech trnech. Z jedné díry pro trn teče olej. Tak jsem vše odmastil a slepil černým lepidlem na okna do aut.
Mezitím jsme zjistili, že když se nastartuje bez té krabice, na střední otáčky odlehčené turbo vyházelo dost oleje. Možná že byl nějaký olej v té misce pod výstupní trubkou vzduchu z turba. Nevím, zda není něco s turbem. Jeho hřídel nemá na straně sání ani výfuku žádnou vůli ani za tepla ani za studena. Zvuk normální, i na volnoběh hodně fouká, motor nekouří, v lednu prošel s velkou rezervou emisema. Nevypadá, že turbu něco je.... Možná ten olej jde už z odfuku víka motoru, hadice pred turbem je stejně zapráskaná jako za turbem. Je to ale celý nějaký divný. Olej je měněný před rokem a je ho stále stejně na horní rysku!!
Nevím co s tím, asi to po zaschnuti lepidla vše vrátím zpět. Měnit preventivně turbo za 25 tisic, to je blbost.
Netušíte prosím někdo v čem je problém a co s tím? Dávat to do "značkovýho" se mi jistých zkušenostech nechce.
Díky
Jirka

Předmět příspěvku: Re: Vadný turbo?
PříspěvekNapsal: pát 01. čer 2012 13:41:07 

Každé turbo už od novoty propouští trochu oleje,do motoru jde taková vzducho-olejová mlha :) pokud ti od výměny do výměny nic neubyde turbo je OK.
Mám sice 2.0HDi ale ta "krabice" co myslíš bude váha vzduchu,jsou tam dva druhy,podle toho,jestli máš předehřev či ne,s ním je o hodně vetší,viděl jsem už ten silentbok co jí drží mrtvý a tím se uklepal ten spoj,podívej se,jestli ho máš dobrý.
Většinou to rosí z těch krátkých trubek,zpodnich není to vidět,pro jistotu je všechny přetáhni,ale když si psal,že jsou dobré bude problém nejspíš v držáku té váhy.

Kdyby většina z nás vyndala intercooler,tak z něj vylije velkého panáka oleje,nazdraví :lol: :lol: :lol:

PříspěvekNapsal: úte 05. čer 2012 15:47:02 

Tak to vypada, ze po zalepeni trnu silentbloku do ty krabice vahy vzduchu je s unikem oleje pokoj. Najel jsem po oprave skoro 500 km a zatim nikde ani znamka uniku. Mluvil jsem o tom s jednim dost dobrym automechanikem. Vypadlo z nej, ze ta krabice vahy je ze spodni a horni poloviny. Pri vyrobe pred secvaknutim tech polovin namazou obvod spoje necim ala silikon. Ale jen po obvodu!! Vnitrni pricky ne. Problem je, ze za tema prickama jsou "hluche" prostory, do kterych jsou zasazeny prave trny od silentbloku. No a pry staci mala netesnost a pretlak turba do techto "hluchych" prostor casem natlaci se vzduchem i olej a pokud je nektery trn silentbloku utrzen, tak tudy vyteka.
Díky kenetz

Jirka

PříspěvekNapsal: úte 05. čer 2012 15:57:01 

To Celeron: už sme si o tom úniku oleja písali v tématu "Unik oleje", kde som práve aj ja riešil tú váhu vzduchu podľa návodu výrobcu a dal som tam aj konkrétne foto. Asi si už zabudol, neva.

PříspěvekNapsal: úte 05. čer 2012 16:37:14 

To Scadaman:
Diky za pripomenuti. Opravdu jsem na to zapomel, resil jsem po tom par mesicu nejaky zcela zasadni zivotni zalezitosti a na tohle nebyl cas.
Kouknul jsem na ty fotky a docela me to prekvapilo. Ja tu krabici mam opatlanou tim cernym tmelem taky ale jen po obvodu v delici spare a prirubach servomotoru klapek (nebo co to je). Pritom jsem si temer jist, ze to tam u novyho nebylo. Mozna ze mi to udelali v servisu v ramci jedny reklamace jeste v dobe zaruky.
Ale me to teklo, jak jsem psal, dirou pro trn toho silentbloku. Koukam na ty Tvy fotky a tohle misto zapatlany nemas.
Jirka

PříspěvekNapsal: čtv 19. črc 2012 12:11:51 

Zdar pánové, jak to tady čtu tak patrně mě potkal stejný problém. Ta černá plastová krabice vzduchu je zespoda špinavá od oleje a když na ni zatlačím tak je uvolněná a vypadá to že ji drží na místě jen ty hadice které jsou do ní připojené. V servisu mi řekli že se to stává a nová krabice stojí cca 6k Kč. Chystám se ji vyndat a opravit podle vašich návodů ale nejsem si jistý jestli musím předtím odpojit baterku ? Je ještě něco na co bych si měl dát pozor ?

PříspěvekNapsal: čtv 19. črc 2012 12:24:08 

Ha, konečně asi odpověď na můj problém. Koupil jsem před třemi dny C-Picasso GRAND 1.6HDi (2007/120k km) a taky jsem si všiml, že ta krabice s těmi hadicemi je celá zastříkaná od oleje, ale motor běží normálně, řekl bych kultivovaně. A oleje je dost. Tak jsem tu krabici otřel, co možná nejlépe a uvidíme. Zatím se zdá, že to nějak neteče (po 100 km). No asi půjdu shánět tu krabici.
P.S. Ten černý tmel tam mám taky, nejen po spojovací hraně, ale i kolem hadic.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]