Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - denne svietenie
Právě je pát 15. lis 2024 23:54:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: denne svietenie
PříspěvekNapsal: pon 21. pro 2009 11:24:14 

Ahojte...
Ako mate na svojich C4 nastavene denne svietenie ???
Ja zatial co som pozistoval tak auto ma rezimy v AUTO mode:

denny normal - stretavacie: ANO; obrysove: NIE; interier: HIGH
denny nepriaznive podmienky (sneh/dazd) - stretavacie: ANO; obrysove: ANO; interier: HIGH
nocny - stretavacie: ANO; obrysove: ANO; interier: LOW

...casto sa mi totizto stava (napr. aj dnes), ze mi ludia vytrubuju - blikaju - atd, ze nemam zasvietene zadne svetla (obrysovky).

Naposledy upravil NeoV dne pon 21. pro 2009 17:46:16, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: Re: denne svietenie
PříspěvekNapsal: pon 21. pro 2009 14:24:03 

Tak som si to dohladal sam :-)

http://drahovsky.blog.sme.sk/c/196642/Svetla-pre-denne-svietenie-zadne-svetla-a-senzor-zotmenia.html
http://drahovsky.blog.sme.sk/c/197210/Svetla-pre-denne-svietenie-je-to-komplikovanejsie-ako-sa-zda.html

Odporucam prestudovat az do konca hlavne druhy clanok, ktory popiera prvy clanok :-)

PříspěvekNapsal: pon 21. pro 2009 17:15:45 

Mě se rozsvěcí světla samy hned po nastartování.
Pokud mám přepínač na 0 - svítí mi klasicky potkávačky, vnitřní osvětlení je na max, ale nesvítí rádio a ovladače na volantu.
Pokud mám přepínač na auto - svítí mi klasicky potkávačky, interiér svítí podle intezity, kterou jsem si sám nastavil, ale občas (za plného světla ve dne) se mi interiér přepne do stavu jako v poloze 0. Naštěstí to dělá jen vyjímečně.
Pokud mám přepínač na obrysovky - svítí klasika jen obrysovky a interiér podle mnou nastavené intezity.
pokud mám přepínač zapnutý na potkávačky - svítí klasika potkávačky a interiér podle mnou nastavené intezity.

z toho vyplývá, že se mi nemůže stát, že bych při nastartovaném motoru měl úplně zhasnuto. Na ovladač světel vlastně vůbec nesahám, mám ho pořád na auto a hotovo.

u nás v ČR můžeš mít buď rozsvícený přední denní světla (diody) a při tom by ti neměly svítit zadní světla. A nebo druhá varianta je jezdit s rozsvícenýma potkávačkama, u kterých ti samozřejmě svítí i zadní světla. Při zapnutí potkávacích světel by ti světla pro denní svícení měla zhasnout. Toliko naše vyhláška o denních světlech.

PříspěvekNapsal: pon 21. pro 2009 18:19:44 

Jen doplním, že taky při svícení denníma světlama nesmí svítit ani potkávací, ani parkovačky vpředu. Alespoň já to tak pochopil.

PříspěvekNapsal: pon 21. pro 2009 19:19:03 

Mikra píše:
Jen doplním, že taky při svícení denníma světlama nesmí svítit ani potkávací, ani parkovačky vpředu. Alespoň já to tak pochopil.

Ano, je to tak. Odkaz na vyhlášku píšou u většiny kvalitních denních světel.
Provedení a umístění světel pro denní svícení je dáno homologačním předpisem EHK/OSN č. 48, který předepisuje vyhláška č. 341/2002 Sb. a jejich používání se řídí zákonem č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích pozměněným zákonem č. 411/2005 Sb.

Základní pravidla pro dodatečnou montáž světel pro denní svícení:
- na jedno vozidlo se montují dva kusy (jeden pár) světel
- umísťují se ve vodorovné rovině ve výšce od 250 mm do 1500 mm na přední část vozidla
- vzdálenost světel od bočního obrysu je max. 400 mm a vzájemně mezi světly min. 600 mm (u vozidel s šířkou menší než 1300 mm je povolena vzájemná vzdálenost 400 mm)
- světla se rozsvítí automaticky po zapnutí zapalování (nastartování motoru) a zhasnou po jeho vypnutí
- při rozsvícení obrysových světel musí světla pro denní svícení automaticky zhasnout

http://www.dennisviceni.cz/dennisviceni ... E-a-DOTAZY

PříspěvekNapsal: úte 22. pro 2009 0:20:34 

Jenže výklad toho paragrafu který popisuje denní svícení je možná dvouma způsoby. V paragrafu je to popsáno takto: "vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena obrysová a potkávací světla, nebo světla pro denní svícení"
Takže se to dá také vysvětlit takto:
1. varianta: obrysová a potkávací světla
2.varianta: obrysová a světla pro denní svícení
Z té věty totiž není jasné k čemu se slůvko "nebo" vztahuje. Zda jen k potkávacím světlům nebo k obrysovým a potkávacím světlům.
Proto některá auta mají zadní světla svítící a některá ne.
Samozřejmě se to týká České republiky.

12/2014 najeto 37 000km -> 6,8l/100km

PříspěvekNapsal: úte 22. pro 2009 8:05:01 

Gryzly píše:
Jenže výklad toho paragrafu který popisuje denní svícení je možná dvouma způsoby. V paragrafu je to popsáno takto: "vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena obrysová a potkávací světla, nebo světla pro denní svícení"
Z té věty totiž není jasné k čemu se slůvko "nebo" vztahuje. Zda jen k potkávacím světlům nebo k obrysovým a potkávacím světlům.

protože se tam píše, že při rozsvícení obrysových světel musí světla pro denní svícení automaticky zhasnout, tak tam toho prostoru pro dvojí výklad není ;)
Ale je pravda, že policie na tyhle věci zatím moc nekouká.

PříspěvekNapsal: úte 22. pro 2009 11:15:38 

Mně denní svícení nejde aktivovat (r.v.2005,SX, viz. archiv diskuze), tak mám vzadu k brzdovému světlu připojen bzučák s diodou - funguje to tak, že pokud nerozsvítím světla ručně, při prvním sešlápnutí brzdy se ozve bzučák, který po zapnutí světel zmlkne. Jednoduché a geniální. Výhoda je, že v zemích, kde není nutné denní svícení, stačí bzučák odpojit a nesvítit přes den (např. letos na Ukrajině bych s denním svícením byl za exota, protože tam se nesvítí někdy ani v noci :-)))

PříspěvekNapsal: úte 22. pro 2009 19:33:39 

denne svietenie ktore neslo na starych C4 by malo ist po prehrati noveho softu BSI.
v novych C4 by sa malo dat nastavit cez diagnostiku ci sa budu same zapinat iba stretavacky alebo stretavacky aj parkovacky

PříspěvekNapsal: stř 23. pro 2009 0:21:30 

Rozmy píše:

protože se tam píše, že při rozsvícení obrysových světel musí světla pro denní svícení automaticky zhasnout, tak tam toho prostoru pro dvojí výklad není ;)
Ale je pravda, že policie na tyhle věci zatím moc nekouká.

V tom zákoně nic takového není. je tam jen ta věta kterou jsem trochu rozebral.

12/2014 najeto 37 000km -> 6,8l/100km

PříspěvekNapsal: ned 27. pro 2009 21:19:24 

mita píše:
Mně denní svícení nejde aktivovat (r.v.2005,SX, viz. archiv diskuze), tak mám vzadu k brzdovému světlu připojen bzučák s diodou - funguje to tak, že pokud nerozsvítím světla ručně, při prvním sešlápnutí brzdy se ozve bzučák, který po zapnutí světel zmlkne. Jednoduché a geniální. Výhoda je, že v zemích, kde není nutné denní svícení, stačí bzučák odpojit a nesvítit přes den (např. letos na Ukrajině bych s denním svícením byl za exota, protože tam se nesvítí někdy ani v noci :-)))

Ahoj Mito ;)
Mám také starší C4, kde nelze denní svícení aktivovat. Chtěl jsem také nejdříve aktivaci, později denní LED světla, ale dospěl jsem k názoru, že už je nepotřebuji. Jsou opravdu země např. Rakousko, kde působíte nepatřičně a také při pojíždění ve městě za přímého slunečního svitu nehodlám svítit (Tímto zdravím všechy co na mě blikají a zdraví mě :D )

PříspěvekNapsal: ned 27. pro 2009 21:48:36 

Gryzly píše:

Protože čárka ve větě má určitě a neodiskutovatelně svůj význam, opravdu toho pro dvojí výklad mnoho nezbývá.

Cituji : ...obrysová a potkávací světla ČÁRKA nebo světla pro denní svícení.

Pokud to nestačí, rád dovysvětlím význam rozdělování vět čárkou.

PříspěvekNapsal: pon 28. pro 2009 14:10:25 

Ten kdo i za svitu slunce nesviti a jede v kolone, coz ve meste neni problem, se pro ostatni stava neviditelnym a ohrozuje nejen sebe, coz je v podstate jeho problem, at si nabije hubu kde chce, ale co je horsi - ohrozuje ostatni!!! Potom neni problem jej prehlednout!!!Takze chce to vzit trochu rozumu do hrsti a nemyslet jenom na sebe!!!

PříspěvekNapsal: pon 28. pro 2009 18:09:33 

Já jsem taky pokukoval po světlech na denní svícení, protože jsem se bál, že si "vysvítím" drahé xenony, ale po přečtení příspěvku pana Autodiagnostika jsem se uklidnil a už to neřeším. Píše něco v tom smyslu, že svítí celodenně už několik let a na xenonech to není znát. V každém případě bych si nedovolil jezdit nerozsvícený, aby to do mě někdo nenakouřil a nevymlouval se, že mě neviděl. A přebírat vinu za nehodu jen kvůli zhasnutým světlům mi přijde jako stupidita. Ani se mi nechce hlídat celou cestu, jestli náhodou nevjíždím do stínu apod. Nemám totiž tolik peněz, abych šetřil na žárovkách a platil drahé opravy plechů (přinejlepším).
Tak tedy - světlu zdar!

Naposledy upravil Mikra dne pon 28. pro 2009 20:26:00, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: pon 28. pro 2009 20:13:55 

likii píše:
Ten kdo i za svitu slunce nesviti a jede v kolone, coz ve meste neni problem, se pro ostatni stava neviditelnym a ohrozuje nejen sebe, coz je v podstate jeho problem, at si nabije hubu kde chce, ale co je horsi - ohrozuje ostatni!!! Potom neni problem jej prehlednout!!!Takze chce to vzit trochu rozumu do hrsti a nemyslet jenom na sebe!!!

No rozum do hrsti měl vzít zákonodárce :lol: Nevím proč v našich zeměpisných šířkách svítit celoročně..??? Jaký to má smysl? Správně poukazujete na to, že když někdo v koloně nesvítí stává se přehlídnutelným. Souhlasím mimo město, ale ve městech asi nikdo nepředjíždí při přejezdech mezi supermarkety, že..Navííc, na to že svítí všichni doplácejí motorkáři. ty se v létě v nasvícených kolonách ztrácejí úplně. Nevím proč, když na to přišli např. Rakousku je to u nás problém zrušit svícení v létě.. :shock:

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]