Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - divný zvuk a spojka
Právě je ned 24. lis 2024 23:33:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: divný zvuk a spojka
PříspěvekNapsal: stř 08. pro 2010 16:19:42 

když startuju (točím starterem) slyším strašně hlasitě šustivý železný zvuk ...trochu jako když startuje škodovka. ...jamile starter pustím, už to je "zticha". Nápady? ložisko starteru? no a druhá věc, mám měsí c starý přítlačak a asi je pokroucený .... zabirá cukavě ale hlavně, když rychle pustím spojku (třeba i na nautrál) roztřese se celý auto ...závisle na otáčkách motoru. Je to opravdu přítlačak (dal jsem starline) nebo je to něco jinyho? Už mi hrabe... nejradši bych to někam poslal. spojku mi dělal automechanik. už v tom ani nemám prsty a stejně je něco špatně.

Předmět příspěvku: Re: divný zvuk a spojka
PříspěvekNapsal: stř 08. pro 2010 23:34:34 

XM sice nelze podceňovat, že by nebylo schopno vygenerovat dvě závady současně, ale není trochu podezřelé, že se objevily tyhle věci tak blízko sebe?

Nejdivočejší teorie, které sám nevěřím: Povolený setrvačník, při pastorku zasunutém do věnce to jde chvílema do šprajcu s vysunutým pastorkem, jak pastorek zaleze, je ticho. Když pouštíš spojku pomalu, tak se to tak nějak samo vystředí na spojce s hlavní hřídelí převodovky, při prudkém puštění se to sevře tam, kde to zrovna je a začne to sebou mlátit na vůli těch šroubů, co drží setrvák. No, to je hodně blbá teorie, uznávám...

Teorie méně úděsné, připouštějící dvě příčiny:
Nemohla se v rámci výměny spojky a s tím spojeného sundávání startéru stát nějaká nepřístojnost vedoucí např. k vyosení startéru (nenapadá mne sice nic kloudného, než že by skončila v kanále středící trubička a po přitažení bez ní je vlivem posunutého startéru oproti správné poloze pastorek nějak radiálně namáhaný, nebo se povedlo startér přitáhnout přes nějakou nečistotu ne zcela v ose..) Hele, a neřešil jsi to už někdy nedávno, že je ten Tvůj startér nějaký nemocný? Tohle už je jiný / zrepasovaný?

A ten přítlačák ...no, už jsem zažil, že někdo utáhnul spojku tak, že se na imbusové šrouby musely navařit šrouby s šestihranou hlavou, aby to šlo sundat, teoreticky by asi ta výměna přítlačáku šla špatným nasazováním či špatným přitažením zčunit tak, aby si to nesedlo a pak to dělalo brikule, ale mechanik by se takové věci patrně nedopustil. A tou převodovkou jsi si jist? No těžko říct, asi nezbude, než to znova rozhodit a prohlédnout...

Dej vědět, co jsi zjistil, ju?

PříspěvekNapsal: čtv 09. pro 2010 16:51:55 

setrvák mě taky napadl. ale.. z toho mi jde mráz po zádech. každý start je utrpení pro muj sluch. navíc není nikdo kdo by startoval a ja poslouchal pod kapotou takže těžko posoudit odkud se to line. když jsem v kabině tak slyšim někde od pedálů. starter je tohle jiny .. fungoval krásně. nevím co by se mu mohlo tak najednou stát. povolený není. sedí na převodovce celou plochou. jestli se zitra dostanu domu tak to zkusím o vikendu vyměnit za ten horší pomalejší starter a aspon budu vědět že starter je v tom nevinně. díky za ty děsivé scenářa.. ještě dodám že když se motor točí ... něco v něm píská šustí ..jak kdyby nějaké ložisko bylo velmi špatné a tak o sobě dávalo patřičně vědět .. je to nezávislé na sešlápnuté vyšlápnuté spojce ... ikdyž zvuky co se týče sešlápnuté a vyšlápnuté spojky jsou také ruzné.

je to divočina.

PříspěvekNapsal: pát 10. pro 2010 16:49:04 

je to rozšklebená převodovka protože dole neni šroub, protože je tam stržený závit, tak se vytřásl ....zítra pokud se tam dostaneme vrtačkou tam pujde dvanactka zavit a šroub. hřídel snad ohnutá nebubde. ložisko je asi v háji. repektive něco prostě hučí. ted jsem tam dal šroub kterej to jakž takž drží pohromadě ale stejně je tam mezera. motor se zklini ...mnohem více to jede ale když rychle pustim spojku tak se to stejne cely roztrese. asi špatně sjeta lamla? nebo ta vule ještě ? .. no to budu řešit až pak.

PříspěvekNapsal: pon 13. pro 2010 0:47:25 

Míro... já nechci být nějak neuctivý ke Tvému stroji, ale jak jsem si tak zpětně po všech možných vláknech tohohle fóra přečetl, co všechno už se s ním dělo... člověče, tomu už může být úplně VŠECHNO. A hlavně nelze naprosto odhadnout, co je tomu tentokrát, protože člověk vychází tak nějak z toho, že auto je poskládané a funkční a něco se pokazilo, ovšem nepřišroubovaná převodovka, nekompatibilní poloosy, nezajištěné pomocné ložisko a další a další podobné špeky, s tím se prostě nedá bojovat, tohle je na na sázkovou kancelář :D :D :D

PříspěvekNapsal: pon 13. pro 2010 9:00:04 

desitka kulatina závit z každé strany narvat do převodovky s nějakym hlinikovým lepidlem. po chvilce tuhnutí dotaženo... zatím to po tak stovce kiometru drží, spojka spojkuje, nic nevibruje, starter zapada, trochu se ještě musí setrvák respektive věnec trochu ošoupat a bude to OK ... jenom to odneslo nějaký ložisko ...převodovka - klika ... nekdě kde byl velký tlak. prostě hučí sviští ale dobře mu tak.

díky klukům co mi tohle v sobotu udělali, v pátek jsem byl uplně na šrot z tý káry a chtěl to jit zahodit. Uvidime co bude dál no, ted by to chtělo pořešit kapajici naftu, jezdím tak za deset a nelíbí se mi to. Pak ten brzový válec. Ale chápu PaM že se mu nechce pozvat si auto celý zablitý od břečky do své vytápěné garáže.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]