Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - Jak na výměnu žárovky
Právě je stř 27. lis 2024 0:34:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak na výměnu žárovky
PříspěvekNapsal: pon 06. zář 2010 11:27:10 

Při první výměně žárovky (potkávací H7) jsem se pěkně navztekal, protože konektor byl od výroby na žárovce dost pevně naraženej. Potom co jsem si vyfotil vnitřek světlometu, našel jsem lepší způsob výměny.

Demontáž: sundat gumovou krytku, vyháknout kovovou pružinu zespodu zmáčknutim nejdřív z jedný, potom z druhý strany, potom už se zezhora uvolní (celou dobu ji držet, ať nespadne dolu, potom ji stačí sundat přes kabely, vyjmout žárovku i s naraženym konektorem a obouma rukama se je pomalu snažit silou a viklánim odpojit ;)

Montáž: vložit žárovku, pořádně přitlačit a bude držet sama.. pak pružinu nasadit dole nejdřív do první dírky, pak zmáčknout a nasadit do druhý, poté stačí jen otočit a zaháknout za horní zub a připojit konektor.

Tímto způsobem zvládám výměnu během chvilky.

Předmět příspěvku: Re: Jak na výměnu žárovky
PříspěvekNapsal: pon 06. zář 2010 11:29:34 

az budes zarovky vymenovat co 14 dni tak to zvladnes i poslepu

skus si nekdy namontovat vybojku od HID sady kdyz ti tam zavazi asi 15cm kabely :lol:

současnost: Cecilka C4 1.6 HDi 80kW FAP - auto pro zenu hracka pro chlapa

PříspěvekNapsal: pon 06. zář 2010 19:22:44 

Máš pravdu - to je asi nejlepší způsob výměny! Já při stejném postupu používám navíc malé zrcátko a na vyháčknutí sponky kleště s dlouhými čelistmi...jen ti sponka nesmí upadnout dovnitř...

PříspěvekNapsal: pon 06. zář 2010 20:17:31 

tak ja som si do prvej vymeny lavej stretavacky myslel, ze som celkom sikovny, ale robit to niekde vonku, potme a nebodaj by aj prsalo, tak dovi-dopo....taky blby patent a ta ocelova pruzina je tak hnusne pevna, ze som si uz pomaly necitil ani prsty....ako pise lukas, chce to cvik....btw ake mate skusenosti so ziarovkami so zvysenou svietivostou? ja som kupil philipsy + 30% no ale nejaky rozdiel medzi fabrickymi a tymi philipsami nevidim (aj ked aj tie fabricke boli philips :D )......samozrejme svietivost je na ukor zivotnosti......bohuzial.........co vy na to?

PříspěvekNapsal: pon 06. zář 2010 21:39:07 

Protože většina z nás svítí přes den potkávačkama a né denníma LED, tak bych doporučoval spíš kupovat žárovky podle životnosti. Pokud ti teda nejde o dálková světla. Tam jsem si dal včera Philips X-treme Power a jsem naprosto spokojenej.
Do potkávaček jsem dal (taktéž včera) Philips NightGuide, který maj mít prodlouženou životnost, tak uvidíme.
Od koupi auta v říjnu 2009 jsem měnil až včera první prasklou žárovku v potkávačkách (najeto 27tis. km) a tak jsem vzal rovnou všechny.

PříspěvekNapsal: pon 06. zář 2010 22:52:23 

No já ty žárovky, především pak potkávačky H7 měnim každou chvíli. Jeden čas mi na praskli 3 během 14 dnů (2x levá, 1x pravá), což mě opravdu vytočilo. Nicméně měl jsem tam nějaký obyč philsonky nebo co to bylo. Teď jsem tam dal philipse, tak jsem zvědavý zda vydrží. Zatím jsou tam ani ne měsíc :D
Samotrnou výměnu si troufnu říct, že už mám v paži. Naposledy jsem měl obě žárovky vyměněný během 2-3 minut :) Jinak je ale pravda, že ten konektor jde občas pěkně ztuha a když člověk chce zabrat, tak ho řeže hrana světla. Nesmí se člověk bát za to pořádně vzít a pomalu vyvyklávat všemi směry.

PříspěvekNapsal: úte 07. zář 2010 5:53:39 

uz sem to tady nekde psal ale nevim jestli na novem nebo starem foru

uz vic jak 2 roky jezdim na HID xenonech a nemam problem - v dalkovych mam Osram Night Braker + 90% a zdaji se mi docela silne zivotnost nevim mam je tam asi 1,5 roku a pouzivam je tak 1x do mesice

PříspěvekNapsal: úte 07. zář 2010 13:55:57 

Mě vydržely žárovky od koupi asi rok a 15000km (byly tam nějaký Philipsy), poté jsem je na zkoušku vyměnil za GE Superblue, které vydržely asi 3 týdny a poté obě odešly. Potom za pár měsíců odešly i ty Philipsy od koupě, které jsem tam vrátil, od té doby jsem tam dával jen Filsony z Tesca (maji modrej odstín, ale výdrž nic moc), Starline z Auto Kelly rovněž nevydržely dlouho, až na jaře jsem tam dal no-name xenonový žárovky HNG 5500K s označením Long Life koupený na tuning srazu za 160,- obě, a svítí přes 15000km a 3 měsíce doteď. Mají o něco horší svítivost než klasický žlutý, ale člověk si hned zvykne. Co jsem pozoroval, tak ty levnější žárovky odešly téměř pokaždé, když jsem je rozsvítil ručně po přepnutí z obrysovek, jedna dokonce poté, co jsem jel rychle po nerovnostech. Takže těžko říct zda to způsobuje přepětí nebo kvalita žárovek.

PříspěvekNapsal: čtv 09. zář 2010 12:44:04 

Určitě to bude o kvalitě žárovek. Máti je na Xsaře měnila co chvíli. Nejdýl vydržěly ty originální, ale když se tam daly žárovky za pár korun, tak odešly i za měsíc. Největší zvonek byl, když přijela s tím, že jí nesvítí přední světla. Měl jsem obavu, že odešel "mozek" co je spíná, protože mi jednou za jízdy samy zhasly a za pár vteřin se zase rožly....a kupodivu jí odešly "jen" obě žárovky zaráz. Na bráchově Fabii I jsme H7 taky měnili jak na běžícím páse a prodavač v obchodě mi tenkrát řekl, že ty žárovky,potažmo světla, jsou nešťastně konstruovaný a samy se upečou. Zatím jediný pozitivní zkušenosti mám s H1 v Xantii,protože ty jsem neměnil vůbec. Na C4 jsem zatím neměnil, ale mám najeto jen necelých 7000 km, takže se není co divit. V práci máme v autobusech H7 a mění se s 3-4 měsíční pravidelností. Pravda, svítí de facto 15 hodin denně, takže se do jisté míry není co divit, hlavně když jsou zavřený v projektorovým světle. No a navíc se šetří, takže se tam určitě nedává nic extra. 8-)

PříspěvekNapsal: ned 12. zář 2010 22:52:10 

dnes sem kamaradovi vymenoval zarovku v pravem prednim svetle C4 1,4i (po smeru jizdy) vyndani zarovky bylo behem par vterin montaz uz byla horsi trvalo mi to asi 5 minut nemohl sem najit spravnou polohu zarovky nakonec sem sundal kryt nad nadobkou chladici kapaliny strcil sem tam hlavu a zarovka tam byla hned :lol:

PříspěvekNapsal: ned 12. zář 2010 22:55:53 

Havlicek.Lukas píše:
... strcil sem tam hlavu a zarovka tam byla hned :lol:

A jak ta hlava svítí? :lol:

PříspěvekNapsal: ned 12. zář 2010 22:56:38 

no po tech pivkach co sem predtim a potom vypil mi ocicka sviti hezky :lol:

PříspěvekNapsal: úte 21. zář 2010 7:22:33 

Tak jsem včera měnil a je to tak neskutečnej oser, že ten co u citroënu řekl, toto řešení světla je správné byl asi vášnivý skladatel lodí v láhvi. Asi pětkrát jsem si žárovku ustavil, nandal pružinu a při zacvakávání konektoru se mi posunula a dotýkala stínítka. Blbci, blbci...slušně řečeno. :evil:

PříspěvekNapsal: čtv 21. říj 2010 16:11:46 

hehe... fakt tie svetla v citroene navrhoval riadne chory clovek... otvor malicky... ziarovka hlboko...

Vcera som prvykrat menil a som rad, ze niesom jediny co mal chut to vsetko rozbit :-D

vymienal som prednu lavu... najprv som musel dat dole cast sacieho potrubia (motor 1.6VTi)... zistil som ze tam aj tak hovno vidim... takze som stiahol krytku aj z praveho svetlometu... a podla toho sa orientoval... po par minutach som prisiel nato, ze ten konektor bez pridavneho pridrzania ziarovky nie je mozne vytiahnut... takze som jednou rukou pridrziaval srubovak zapreny o ziarovku a druhou tahal konektor... (ako z rozpravky :tahal dedko repu" :-) )... tak sa to napokon podarilo.

Odopnut sponku uz slo hladko... i nasadenie novej...

Ale miestami som mal chut odsrubovat cele svetlo :-)

PříspěvekNapsal: čtv 21. říj 2010 17:07:18 

Taky jsem před časem chtěl odšroubovat kvůli výměně parkovačky celé světlo, ale musel by dolů nárazník, který je přišroubovaný mimo jiné ke krytu motoru, zacvaknutý v mřížce masky, propojený kabely od parkovacích čidel a mlhovek a možná že je spojený i s volantem, hagusy a tažnou koulí. Tak jsem to vzdal a parkovačky nakonec vyměnil tou malinkatou dírkou pro to určenou. Zestárl jsem při tom asi o deset let, ale nezmoudřel. Konstruktér by zasloužil zlinčovat a měl by zdarma vyměňovat žárovky všem členům tohoto fóra.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]