Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - LED denní svícení
Právě je sob 23. lis 2024 10:49:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: LED denní svícení
PříspěvekNapsal: úte 03. srp 2010 22:10:59 

Řeším aktuálně montáž světel s LED pro denní svícení. Očividně na to výrobce nemyslel při návrhu a tak je to třeba udělat doma. Představuji si od toho nižší spotřebu, méně častější výměnu žárovek ve světlech.
Problém mám v tom jaká světla zvolit a kam je umístit. A umístění je problém, že asi nebude možné splňovat požadavek předpisů:
- umísťují se ve vodorovné rovině ve výšce od 250 mm do 1500 mm na přední část vozidla
- vzdálenost světel od bočního obrysu je max. 400 mm a vzájemně mezi světly min. 600 mm (u vozidel s šířkou menší než 1300 mm je povolena vzájemná vzdálenost 400 mm)

600mm se nechá, 250mm až 1500mm je také OK. Ale 400 max. od kraje vozidla je nemožné. Našel jsem místo v mřížce chladiče kam světla dát, mám i konkrétní typ ale budou cca 433mm od kraje vozidla. Což je nepřístupné.

Máte někdo zkušenost a nebo nápad?

Díky.

Předmět příspěvku: Re: LED denní svícení
PříspěvekNapsal: úte 03. srp 2010 23:12:02 

Asi by nikomu 3 cm nevadily, kdyby je nevím jak zjistil. Zaměř se spíš na to, aby si byl s denním svícením vidět. Jsou světla, která jsou vidět jen v přímém pohledu a trochu z boku už nepoznáš, jestli svítí, nebo ne. Ušetříš pár watů a někdo ti rozmašíruje káru za statisíce, protože tě neviděl. Všichni už si zvykli, že auta svítí i ve dne a nikdo nepočítá s tím, že by z nepřehledné zatáčky mohlo vyjet něco, co nesvítí. Něco ve smyslu: "Když nevidím světla, tak mám volno a můžu klidně předjíždět".
Homologace a umístění je jedna věc, viditelnost a bezpečnost je druhá. Ale měla by být na prvním místě. Když ne kvůli sobě, tak kvůli ostatním.
Držím palce při výběru těch nejviditelnějších bezpečnostních prvků na tvém autě. :idea:

PříspěvekNapsal: stř 04. srp 2010 5:53:25 

Jojo jen cca 3cm. Snad nebude problém. Spíše mne vadí, že na to nemyslel již výrobce při návrhu.
Vybral jsem tyto: http://www.stualarm.cz/produkt/sj-287typ2-svetla-pro-automaticke-denni-sviceni-s-led-homologace/

PříspěvekNapsal: stř 04. srp 2010 9:19:49 

urcite nebude behat policajt s metrem a premerovat vzdalenost

ja ted montoval kamosovi svetla na P207 a sice je ma 400mm od okraje ale vzdalenost mezi sebou jenom 500mm hold ma uzke auto

současnost: Cecilka C4 1.6 HDi 80kW FAP - auto pro zenu hracka pro chlapa

PříspěvekNapsal: stř 04. srp 2010 14:02:15 

Havlicek.Lukas píše:

ja ted montoval kamosovi svetla na P207 a sice je ma 400mm od okraje ale vzdalenost mezi sebou jenom 500mm hold ma uzke auto

..... a nebo široká světla. :) Také jsem to řešil a pokud dám 200mm široké tak se do 600mm nevejdu. Ale našel jsem 120mm a ty jsou v poho.
Jen ještě zajistit proti krádeži..... . :twisted:

PříspěvekNapsal: pát 06. srp 2010 22:21:00 

teda poviem vam že tie svetla neschvaľujem. Je to len image a seriove svetla su viditelnejšie.
Ďalšia vec. Mynule som skoro naparal do idiota čo mal dorobene led v predu ale samozrejme že v zadu je neosvetlený. Podotýkam že mal tmavošedý golf a stmievalo sa. Myslite na to páni .So seriovkami by som ho určite zbadal skôr. :!:

PříspěvekNapsal: pát 06. srp 2010 22:43:31 

drozdík:
To máš marný, já už se tady o tom napsal až hanba a stejně se najdou lidi, pro který je důležitější jak vypadají než jak se chovají. Vždycky říkám, "je to hezký, ale může to být nebezpečný, tak tu frajeřinu oželím", a vždycky se do mě pustěj ti postižení, že jejich světla jsou vidět líp a šetří výkon a jejich zatmavený skla jsou průhlednější než kamion apod. Oni mají možná pravdu, ale určitě nikdo z nich bezpečnosti neprospívá. Někteří dokonce shánějí levnější díly a gumy a benzín či naftu, aby ušetřili, ale tisíce za ozdoby jim nevadí. Jako napulírovaný fifleny ověšený korálema a prstenama, že přes ně není člověka vidět. Mám rád hezké věci a auta zvlášť, vždyť mám Citroen :D , ale mám ho taky proto, že patří k těm bezpečnějším autům. A výrobci taky dělají pro bezpečnost co se dá, tak proč to kazit? Odpovím si sám. PRO PARÁDU!
Nechci vyvolávat bouřlivé debaty s těmi, o kterých tu píšu a tak se předem omlouvám všem, kterých jsem se dotkl a o kterých si myslím, že jsou napulírovaný fifleny.

PříspěvekNapsal: sob 07. srp 2010 11:27:23 

Mikra:
Tomu nerozumim. Ja si je chci poridit jen kvuli bezpecnosti (auto je zepredu lepe a drive videt). Dalsi podruzny duvod je nizsi spotreba paliva a zarovek.
Mel jsem moznost porovnat auto s tlumenyma a s LED. S LED bylo daleko lepe videt.
O tom jak jezdi lidi s LED ve tme to je jina diskuse. A nebo kdyz si namontuji nehomologovane LED a mysli si jak je to supr.

PříspěvekNapsal: sob 07. srp 2010 12:27:18 

Není to jenom o homologaci. Jde taky o provedení. Některá, byť homologovaná světla jsou dobře vidět jen přímo zepředu. Při pohledu z úhlu už nejsou vidět vůbec, nebo jen slabě. Viz BMW a AUDI. A to jsou originály. Navíc při svícení denními světly nesvítí nic vzadu. Nesmí. Nemá to logiku a proto říkám: "Na bezpečnosti to určitě nepřidá." O úspoře Wattů není pochyb, ale o úspoře paliva? Uspoříš na nádrži asi tolik, jako když se pětkrát rozjedeš opatrně bez prudké akcelerace. Jako jediný, jakž takž opodstatněný důvod vidím v úspoře často praskajících a špatně vyměnitelných žárovek hlavních světel. Ani ne tak finanční, protože za zakoupená denní led svítidla bys pořídil žárovek pytel, ale ta pracnost při výměně, zejména na silnici, ta je někdy k pláči.
Když přidám zručnost některých bastlilů, tak bych jim ty jejich světla nejraději narval někam, aby viděli na to, jak to posrali.
Nepopírám, že jsem viděl i krásně odvedenou práci s dokonale viditelnými světly, ale jsou to spíš jen vyjímky. Navíc zůstává problém s osvětlením zadku.
Prostě si myslím, že se zákon zabýval hlavně rozmístěním světel a už vůbec nebral v úvahu jejich účinnost. Myslím, že každý zásah do bezpečnostních prvků, jakým určitě denní svícení je, by měl bezpečnost jen zvyšovat a ne naopak. :idea:

PříspěvekNapsal: ned 08. srp 2010 21:43:09 

Ak niekto napíše že si led svetla dáva len kôli bezpečnosti tak sa nehnevaj ale neverím tomu. Ruku na srdce a povedz či ťa to neláka kôli vzhľadu.
ešte raz podotýkam že zabudate na zadok auta . :evil:

PříspěvekNapsal: ned 08. srp 2010 22:51:51 

drozdik:
Vzhled mne neláká. Jen ta lepší viditelnost ze předu. Nižší spotřeba žárovek a paliva.
Samo, že je potřeba pamatovat na to, že za snížené viditelnosti je třeba zapnout normální světla.
Výměnu žárovek moc neřeším. Mám k nim luxusní přístup. Cena je již horší cca 250Kč za kus.
LEDky: proč ne. Když jsou homologované a dobře namontované - > Super viditelné.

Ale když vidím jaké jsou s LED problémy:
- sehnat homologované
- aby pěkně svítili
- montáž
- celková cena
- přitahují zloděje
Tak se mi do toho moc nechce.

PříspěvekNapsal: pon 09. srp 2010 0:18:12 

No vidíš. A ještě to stojí peníze a nadávají ti tady za to, tak se na to vyprdni. :lol:

PříspěvekNapsal: pon 09. srp 2010 22:49:18 

petr07 beriem to. Nemyslím si však že tie LED su nejak obzvlášť veľký príspevok bezpečnosti. Pripada mi to ako keby si si do 120-tky škody dal na volant vankúš/polštár/akože airbag. :roll:

PříspěvekNapsal: stř 11. srp 2010 7:51:20 

drozdik> a proc potrebujes auto videt zezadu? vsak svitis ty a auto snad pred sebou uvidis
pokud jedes za takovym autem nekde v lese kdyz se stmiva tak majitel auta je debil ze uz si nezapne obycejne svetla
priklad ze soboty - cerne BMW denni svetla a projizdel lesem v 8 vecer - myslite ze bylo videt?

all> bylo to tady uz milionkrat napsane - nekomu se denni svetla libi nekomu ne - proto nereste co si kdo na auto namontuje ale kdyz zada o radu jak to namontovat tak s prominutim drzte huby nebo poradte

současnost: Cecilka C4 1.6 HDi 80kW FAP - auto pro zenu hracka pro chlapa

PříspěvekNapsal: stř 11. srp 2010 19:27:35 

Havliček Lukaš. To snad nemyslíš vážne že či potrebuje svietiť v zadu za šera!!!Nemyslíš si že osvetlene auto je lepšie vyditeľné.Ak som na jeho adresu napísal DEBIL tak si to myslím a viem prečo to píšem.Toto auto vôbec nebolo vydieť a ja som rychlosť neprekročil a aj tak som ledva dobrzdil.Myslíš že by bolo naškodu keby si tie svetla vzadu zapol? A takých prípadov zažívam viac od kedy ľudia začali montovať tie akože led svetla.A ešte jedna vec, predne svetla v šere nemaju nejak extra učinok na to aby som osvetlil auto pred sebou, to asi vieš .

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]