Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - Tachometr a otáčkoměr - padlé ručičky
Právě je úte 26. lis 2024 13:34:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 30. led 2012 0:15:58 

Už delší dobu mám problém, že tch ukazuje jinak, než tmp. Už se to tu řešilo, že je padlá ručička tachometru. Včera jsem za jízdy trošku bouchnul do palubky nahoře nad budíkama a padla zase o kus níž, a s ní i otáčkoměr. Nevěřil jsem svým očím a tak jsem do toho eště párkrát jebnul. Ručičky jsou mi teď k ničemu. Je pravda, že od začátku mi to na volnoběh ukazovalo 0 otáček, ale je to muj první diesel, tak jsem to neřešil, že jsou prostě ty otáčky nízký. Teď vidim, že to už bylo asi posunutý. Stalo se to někomu i s tim otáčkoměrem?

PříspěvekNapsal: pát 03. úno 2012 22:47:04 

otackomer ma taky isty pohon ako tacho, takze problem je rovnaky, rucicky sa pretacaju na oske

PříspěvekNapsal: úte 21. úno 2012 18:22:40 

Lobo píše:
Už delší dobu mám problém, že tch ukazuje jinak, než tmp. Už se to tu řešilo, že je padlá ručička tachometru. Včera jsem za jízdy trošku bouchnul do palubky nahoře nad budíkama a padla zase o kus níž, a s ní i otáčkoměr. Nevěřil jsem svým očím a tak jsem do toho eště párkrát jebnul. Ručičky jsou mi teď k ničemu. Je pravda, že od začátku mi to na volnoběh ukazovalo 0 otáček, ale je to muj první diesel, tak jsem to neřešil, že jsou prostě ty otáčky nízký. Teď vidim, že to už bylo asi posunutý. Stalo se to někomu i s tim otáčkoměrem?

Oprava je jednoduchá.
1) Vyndáš přístrojovku - vem 2 kreditky a zatlač je pod přístrojovku, do mezery mezi lesklým plastem a měkčeným plastem. V místě kde jsou na lesklém plastu takový tečky, jakoby od lisování. Použij trochu sílu a ucítíš, jak povolí zácvaky a přístrojovka se uvolní. Pak jde vyndat. Odpojíš jediný konektor vzadu a máš ji celou venku.
2) Rozpul přístrojovku - po obvodu jsou zoubky zapadlý do drážek, tak jeden po druhým podeber nožíkem a přístrojovka se rozdělí.
3) Připoj znova konektor, aby bylo vše funkční a polož si přístrojovku na volant tak, abys k ní měl snadný přístup.
4) Zapni na chvilku klíček, potom ho vypni a čekej asi 1 minutu. Pozoruj při tom ručičky. Až uslyšíš zavrčení a ručičky se pohnou, tak jsou zaparkovaný v poloze, kdy by měli ukazovat přesně na 0 u otáčkoměru a na první čárku u rychloměru. Pokud tak neukazují, stáhni je z hřídelky.
5) Použij silikon (malou kapku) do trubičky v ručičce a nasaď ji zpátky. Znova zapni a vypni klíček a počkej, až se zase ručičky zaparkujou. Zkoriguj polohu. Musíš ale ručičku zase stáhnout a přesadit o kousek, protože prostým pootočením bys nejspíš pohnul i hřídelkou a korekce by se nekonala. Opětovným zapnutím a vypnutím klíčku ověř polohu a opakuj to tak dlouho, až budeš přesně na čárce, případně na nule.
Pozor! Nepoužívat rychleschnoucí a sekundová lepidla. Nesundal bys ručičku z hřídelky pro případnou korekci.
6) Vše slož až budeš mít jistotu, že silikon dostatečně zatuhl a ručičky se nemůžou pohnout otřesama při skládání a montáži.
Vypadá to složitě, ale je to fakt jednoduchý. Už jsem to dělal na několika autech a poprvé taky jen podle takovýho jednoduchýho návodu. Tak držím palce.

PříspěvekNapsal: úte 21. úno 2012 23:19:07 

Super návod. Až bude teplejš, pudu do toho. Mimochodem, mám dědu kousek vedle v Jílovým ;-)

PříspěvekNapsal: stř 22. úno 2012 15:57:59 

Tak ho pozdravuj a až k němu pojedeš na návštěvu, můžeš se ozvat a zajdeme na kafe. Jinak tě zvu k přihlášení se do klubu C5. Je tam super parta lidí. Právě se registrujeme na letní sraz, tak nezaváhej. Srazy jsou vždycky bezvadný. Mimo jiný se tam o opravách svýho korábu dozvíš víc, protože je to tam jen o C5. - C5 club

PříspěvekNapsal: stř 22. úno 2012 17:12:04 

V C5 klubu už jsem, ale tady jsem byl zvyklej už, když jsem měl Xantii. Tu opravu jsem tam četl, ale mám pocit, že nastavování ručiček se tam řešilo při 50 km/h na tempomatu, a to mi přišlo dost sebevražedný. Čekal jsem přesně na tu radu, kam maj ručky ukazovat při vypnutí. Otáčkoměr se tam snad neřešil vůbec. Ještě jsem se ptal, jestli se todle stalo někomu, kdo byl první majitel auta, páč v Citroenu mi říkali, že se to stává po přetáčení tacha (ale hlava mi to nebere).

PříspěvekNapsal: stř 22. úno 2012 18:17:17 

Nikdy jsem tachometr nepřetáčel :D , takže nevím, jak se to dělá. Počítadlo je digitální, tak nevím, jestli je potřeba přístrojovku kvůli tomu rozebírat. Ale pokud jsou některé ručičky přetočené, myslím i dobíjení nebo teploměry, tak to ukazuje na neodborný zásah do přístrojovky. Ručička rychloměru je dost dlouhá a teda asi i dost těžká a připojení k osičce motorku je hodně křehký, takže bych věřil, že se to může stát i při jiných operacích, než je jen přetáčení. Třeba při vyndávání přístrojovky kvůli přístupu za ni, teda ke kabelům apod. Já osobně nemám tacho přetočený a stalo se mi to taky. Trubička na ručičce, do který vede hřídelka z motorku, byla podélně prasklá a tak nesvírala hřídelku dost pevně a pootočila se.
No, hlavně že ti návod pomůže.
PS: Tak jsem zjišťoval a zjistil jsem, že k umazání km se musí přístrojovka otevřít, připojit se přímo na chip a musí se otevřít BSI a umazat to i tam. Takže - ANO, ručičku můžou pochroumat stahovači km.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]