Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - palivomer LZE
Právě je stř 13. lis 2024 8:45:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 126 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: palivomer LZE
PříspěvekNapsal: pon 07. čer 2010 14:42:19 

Pocitac neklame,zober si ake faktory vypocitava..Momentalna rychlost v pomere ku vahe vozidla,odporu aerodynamickeho vzduchu,bocnemu vetru,benzinu atd atd,Cim menej paliva,tym lahsie auto..napr. na starom BMW (zadakolka) ked som dal plnu nadrz auto islo lepsie ako s polovicnou alebo ked bola cca v 1/4..

PříspěvekNapsal: pon 07. čer 2010 18:26:10 

Rimi píše:
Pocitac neklame,zober si ake faktory vypocitava..Momentalna rychlost v pomere ku vahe vozidla,odporu aerodynamickeho vzduchu,bocnemu vetru,benzinu atd atd....

Prosim ta... a kde by zobral hodnoty ako je Vaha auta, Aerodynamycky odpor, bocny vietor atd, atd, to nie je lietadlo to je Citroen C4 auto strednej triedy, mozes tam mat max. senzor tlaku vzduchu v kolach a ked mas origo xenony tak zatazenie zadnej napravy (kvoli sklonu svetiel)a aj to iba ked to mas v plnej palbe.

PříspěvekNapsal: stř 09. čer 2010 0:24:50 

Jasne,ze to nerata :) Ale auta sa sprava inak,ked ho mas plne nalozene a kazdych 100 kil navyse je citit ci uz na vlastnostiach auta alebo spotrebe..zle som sa vyjadril

PříspěvekNapsal: stř 09. čer 2010 10:28:58 

Prostě počítač aktualizuje dojezd podle aktuální spotřeby. Jakoby předpokládal, že s takovou spotřebou pojedeš dlouhodobě. Takže když jedeš dlouhodobě z kopce a máš spotřebu 0 litrů, tak ti po chvíli zvýší dojezd a naopak, když jedeš do kopečka a ještě předjíždíš, vyletí ti okamžitá spotřeba např. na 27 litrů, tak počítač zkrátí dojezd. Při plné nádrži se krátkodobá vysoká spotřeba na dojezdu projeví málo, třeba jen o 10 km, ale při skoro prázdné nádrži je to znát hodně, třeba i o 50 km.
A stejné je to i s váhou auta. Prázdné má menší spotřebu a tak se dojezd prodlužuje a plné auto s vyšší spotřebou dojezd zkrátí.
Jednoduše - vše co ovlivní okamžitou spotřebu (váha, rychlost, vítr, aerodynamika, kvalita paliva..., ale i momentální agresivita řidiče :D ), to také ovlivní dojezd vozu.

Můj příklad: mám plnou, dojezd 900 km, vyjedu do obchodu - 10 km do mírného kopečka. Před obchodem mám dojezd 890 km. Jedu zpátky - 10 km z mírného kopečka, před garáží mám dojezd 910 km.
Totéž s prázdnou nádrží: na startu dojezd 80 km, před obchodem hlášení o prázdné nádrži a dojezd 40 km. Zpátky před garáží dojezd 110 km.
:D Čím víc jezdím, tím víc mám nafty v nádrži. :D

PříspěvekNapsal: stř 09. čer 2010 22:20:38 

Mikra píše:
Prostě počítač aktualizuje dojezd podle aktuální spotřeby. Jakoby předpokládal, že s takovou spotřebou pojedeš dlouhodobě. Takže když jedeš dlouhodobě z kopce a máš spotřebu 0 litrů, tak ti po chvíli zvýší dojezd a naopak, když jedeš do kopečka a ještě předjíždíš, vyletí ti okamžitá spotřeba např. na 27 litrů, tak počítač zkrátí dojezd. Při plné nádrži se krátkodobá vysoká spotřeba na dojezdu projeví málo, třeba jen o 10 km, ale při skoro prázdné nádrži je to znát hodně, třeba i o 50 km.
A stejné je to i s váhou auta. Prázdné má menší spotřebu a tak se dojezd prodlužuje a plné auto s vyšší spotřebou dojezd zkrátí.
Jednoduše - vše co ovlivní okamžitou spotřebu (váha, rychlost, vítr, aerodynamika, kvalita paliva..., ale i momentální agresivita řidiče :D ), to také ovlivní dojezd vozu.

Můj příklad: mám plnou, dojezd 900 km, vyjedu do obchodu - 10 km do mírného kopečka. Před obchodem mám dojezd 890 km. Jedu zpátky - 10 km z mírného kopečka, před garáží mám dojezd 910 km.
Totéž s prázdnou nádrží: na startu dojezd 80 km, před obchodem hlášení o prázdné nádrži a dojezd 40 km. Zpátky před garáží dojezd 110 km.
:D Čím víc jezdím, tím víc mám nafty v nádrži. :D

Naprostej souhlas. Na trase, kterou jezdím mi počitadlo ukazuje při plnej nádrži dojezd kolem 1000 - 1100km. Když ale jedu někam dál ustálenou rychlostí kolem 95 - 100km/h. Tak mi tam skočí i 1350km. Já na ten ukazatel spoléhám na 100% a ještě se mi nestalo že by ukázal špatně. Většinou ale tankuju jakmile je dojezd okolo 100km. Na plnou nádrž tam pak naleju nějakejch 55litrů, takže to tak nějak odpovídá. Jinak se mi taky podařilo, že jsem s dojezdem 120km ujel asi 100km a bylo tam pořád 120km. (to sem to fakt šetřil :) )

PříspěvekNapsal: stř 09. čer 2010 22:31:35 

asysy píše:
Jinak se mi taky podařilo, že jsem s dojezdem 120km ujel asi 100km a bylo tam pořád 120km. (to sem to fakt šetřil :) )

ja taky jednou jel podobnym zpusobem na palivomeru 180 a jel sem z Kolina do Olomouce pres Mohelnici nejel sem ani rychle ani pomalu a spotrebu sem mel 5,4 litru a v Olomouci mi palivomer ukazoval dokonce dojezd 200 Km - 2-3 popojizdecky po Olmiku a uz sem mel rezervu a dojezd 50 km

současnost: Cecilka C4 1.6 HDi 80kW FAP - auto pro zenu hracka pro chlapa

PříspěvekNapsal: čtv 10. čer 2010 7:28:26 

tiez sa spolieham na ukazovatel dojazdu a myslim, ze je celkom presny. este sa mi nestalo aby som niekde ostal visiet ked som sa podla toho riadil. skor by som povedal, ze ukazuje trochu menej ako v nadrzi v skutocnosti je. prisiel som na pumpu s tym, ze PC mi uz nepisal dojazd v KM ale len "---" co znamena, ze je tam benzinu tak na 15-20km cize tak cca
2 litre?. chcel som dat plnu cca 45 litrov ale niekde pri 38-39 mi vyplo pistol a viac uz nechcelo ist dnu.

Citroen C3 1.6 16V Exclusive, podvozok Koni Sport -30mm, nastavitelna tuhost, brzdy predne CTF group N + Ferodo DS2500, brzdy zadne ATE + ATE, pancierove brzdove hadicky Goodridge, Green filter, Denso Iridium sviecky...

Citroen Saxo VTS 1.6 16V

PříspěvekNapsal: čtv 10. čer 2010 23:43:10 

Přidám pár postřehů z mého vozu. Palivoměr ukazující množství paliva je přesný. Ukazatel dojezdu (hlavní displej) počítá dojezd spolehlivě. Jasně se projevuje vliv spotřeby na studeném motoru, zatížení, jízdním režimu a podobně. Co lže - je ukazatel průměrné spotřeby. Ten je optimista a ubírá si v průměru 0,4 litru. Vycházím z dlouhodobého měření systémem plná-plná. Rozdíl v přesnosti v měření dojezdu a výpočtu průměru bude zřejmě v softu a v rozdílném algoritmu výpočtu obou hodnot. Zcela jistě by možná šlo v "softu" zkorigovat. Jen připomíná, že se jedná o moje autí, u ostatních to může být jinak. :?:

PříspěvekNapsal: čtv 10. čer 2010 23:57:59 

Petris píše:
Přidám pár postřehů z mého vozu. Palivoměr ukazující množství paliva je přesný. Ukazatel dojezdu (hlavní displej) počítá dojezd spolehlivě. Jasně se projevuje vliv spotřeby na studeném motoru, zatížení, jízdním režimu a podobně. Co lže - je ukazatel průměrné spotřeby. Ten je optimista a ubírá si v průměru 0,4 litru. Vycházím z dlouhodobého měření systémem plná-plná. Rozdíl v přesnosti v měření dojezdu a výpočtu průměru bude zřejmě v softu a v rozdílném algoritmu výpočtu obou hodnot. Zcela jistě by možná šlo v "softu" zkorigovat. Jen připomíná, že se jedná o moje autí, u ostatních to může být jinak. :?:

Mám stejnou zkušenost. Řekl bych že problém by mohl být tím, že PP neměří spotřebu při jízdě nižší rychlostí než 30km/h, tzn i když třeba stojíš na semaforu atp...

PříspěvekNapsal: pát 11. čer 2010 7:50:35 

to asysy:
Neřekl bych, po vynulování PP a přepnutí na okamžitou spotřebu se průměr zvyšuje i při stání. Ty nepřesnosti se spíše sčítají a v konečném průměru z toho vyjde ta odchylka. Na rozdíl od ukazatele dojezdu, který počítá „on-line“ za nějaký čas a se starými hodnotami již nepracuje. Proč se nezobrazuje spotřeba při stání mi také není jasné. U jiných vozů se v takovém případě přepíná rozsah z km/h na l/h. Hold žádný program není dokonalý.

PříspěvekNapsal: stř 30. čer 2010 12:12:17 

Zdravím. Já musím taky pochválit počítání dojezdu,protože se zatím tváří, že ukazuje spolehlivě. I palivoměr jako takový vypadá, že je v pořádku a doufám, že po letech nezačne dělat to stejné co palivoměr v XM a Xantiii a to, že občas ukazoval a občas ne. Co se týče průměrné spotřeby udávané PP mi taky přijde,že je PP trochu optimista, protože podle výpočtu na http://www.ceskybenzin.cz mám spotřebu cca o 0,4 vyšší. Ale pravda,že se postupně údajům PP přibližuju. :D Jinak jsem někde četl zmínku...jedna paní povídala...že se okamžitá spotřeba ukazuje až od 30km/h proto,aby ty vysoký čísla řidiče neplašily. Pravda,máti má Yarise 1,0 ,PP ukazuje spotřebu hned od rozjetí a už jsem tam viděl i kolem 80ti litrů, i když jen na okamžik.Co by pak ukazovaly ty naše PP by se možná nemuselo ani vejít na displej. :lol: Ale vážně, myslím, že kdyby frantíci chtěli,tak by PP mohl ukazovat mnohem víc věcí. Kdysi jsem měl ve Felicii dokoupenej PP za nějaký 4500,- a ten ukazoval dojezd v km,palivo v nádrži v l,okamžitou a průměrnou spotřebu,vnější teplotu s varováním námrazy,dobu jízdy s upozorněním na bezpečnostní přestávky,průměrnou rychlost no a hlavně ta okamžitá spotřeba byla při stání a nízké rychlosti v litrech za hodinu.Možná jsem na nějakou kravinku ještě zapoměl, ale to není až tak důležitý. Komický na tom bylo hlavně to, že PP dodávaný tenkrát do jiných a lepších aut uměl tak polovinu toho co tento. 8-)

PříspěvekNapsal: ned 13. bře 2011 21:32:02 

Takže mě už tenhle jev taky postihl, v zimě si palivoměr ukazoval co se mu zrovna libilo, blikla rezerva a já nabral do plné 22l atd. Jinak pp ukazuje celkem slušně a je na něj spoleh, až dnes mi přestal ukazovat průměrnou spotřebu.... :( Tak nevím zda to svěřit servisu a nebo investovat do nového... záleží co vyjde lepe a levněji... :mrgreen:

PříspěvekNapsal: sob 03. lis 2012 22:41:19 

Trošku to tady oživím.
Jsem čerstvý majitel C4. Když jsem jej kupoval, tak při zkušební jízdě byly na ukazateli paliva ještě dvě čárky a ejhle - došel benzín. Teď s tím začínám jezdit. Momentálně mám na ukazateli paliva v nádrži opět 2 čárky, počítač ukazuje dojezd cca 80-100 Km. Co když teď při dvou čárkách opět dojde benzín? Dá se ten palivoměr nějak vynulovat - třeba v době, kdy je nádrž vyjetá "do sucha"? Pro jistotu mám v kufru 3 litry benzínu v kanystru, ale nemíním to vozit furt, chtěl bych, aby bylo na palivoměr (relativní) spolehnutí.
Tož co s tím?
Dík za rady?

PříspěvekNapsal: sob 03. lis 2012 22:49:41 

uz sem to tu nekde psal jen nevim kde, vyjedes nadrz do sucha a bud rucne ohnes plovak na hodnotu myslim 60 Ohmu (nebo 360) a pri plne to musi ukazovat tu druhou hodnotu

jinac vsechno jde nastavit v diagnostice tim samym zpusobem plna nebo prazdna nadrz nastavi se hodnota kterou zmeris na plovaku a druhou hodnotu nastavis o 300

současnost: Cecilka C4 1.6 HDi 80kW FAP - auto pro zenu hracka pro chlapa

PříspěvekNapsal: ned 04. lis 2012 1:27:23 

No na to, abych lezl do nádrže (či kde) a ohýbal plovák, ještě nejsem připravený, to chce čas, než to auto trošku prolezu a prozkoumám. Ale určitě se k tomu časem dostanu. Co se týká diagnostiky - za popelníkem jsem objevil konektor, který prý slouží pro připojení na PC. Existuje nějaký návod, schéma kablíku, program do PC atd. + nějaký popis, jak co v programu nastavit (pokud možno v češtině) pro tu diagnostiku?
Dík za odpověď.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 126 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]