Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - Zamrzla nafta - co fčíl?
Právě je úte 26. lis 2024 20:15:16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zamrzla nafta - co fčíl?
PříspěvekNapsal: pon 25. led 2010 22:02:36 

Zdarec kolegové.
Tak mi včera zamrzla (poprvé v životě) nafta.
Nastartoval jsem v neděli odpoledne(bylo -14°C) a nechal jsem brblat motor. Po asi minutě chodu zakuckal, ale běžel dál.
Říkám si:"Co je?" No a za malou chvíli začal kuckat víc a víc až chcípl :( .
Otočím znovu zapalováním na další start a slyším jak podávačka v nádrži jede hodně ztěžka - bylo jasno.

Proč to sem píšu - nemám možnost odtáhnout auto někam do tepla, takže - kdy nafta rozmrzne tak, aby se uvolnil filtr od parafinů a dalo se jezdit? Stačí např. mínus 5°C nebo se musí počkat nad nulu?
Někdo říká, že aspoň nula a +, někdo, že se parafiny samy nerozpustí vůbec a musí se vyčistit filtr (čemuž moc nevěřím), ale nikde jsem zaručenou informaci nesehnal.
Máte s tímto "samovolným" zprovozněním zkušenosti?
Díky Alex

Předmět příspěvku: Re: Zamrzla nafta - co fčíl?
PříspěvekNapsal: pon 25. led 2010 22:15:28 

a to si aku naftu tankoval ked ti pri -14 zamrzla???? normalna nafta nemoze zamrznut pri takej teplote

PříspěvekNapsal: pon 25. led 2010 23:12:19 

No to jsem taky nepochopil.
Tankuju dlouhá léta u jediné čerpačky - Benzina ve Vrbně pod Pradědem.
Vždycky jsem dojel - dokonce před pár léty jízda v mínus 24°C (!!!), takže jsem pěl na tuto čerpačku jenom pochvalné ódy.
Od loňska ji má jiný pronajímatel a v tom vidím ten problém. Řekl bych, že je teď o dost míň frekventovaná a možná měli ještě v nádržích přechodnou nebo přechodnou naředěnou zimní, ale to samozřejmě nevím. Tankoval jsem 5. ledna plnou (55 litrů). To už každopádně měla být zimní nafta a navíc vždy dávám VIF.
V noci na neděli bylo mínus 20, přes den to šlo až na mínus 10 a odpoledne při startu mínus 14 - kolik mohl mít motor a nafta netuším, ale v sobotu večer jsem přijel z 25km cesty, takže nějaké promíchání a prohřátí se konalo.
Proto mě to zaráží o to víc.

Tak co poradíte?

PříspěvekNapsal: pon 25. led 2010 23:16:03 

no len ci tam nemas vodu alebo ci ti neodchadza cerpadlo v nadrzi

PříspěvekNapsal: pon 25. led 2010 23:24:19 

Podávačka je stará dva roky, ta bude v klidu - vrčela a bylo při druhém zapnutí slyšet, že tlačí přes velký odpor.
Voda mě taky napadla, jelikož jsem před zimou filtr neodkaloval, ale teď mi to už prd pomůže - jedině při oteplení.
Tak přemýšlím jestli start vyzkoušet znovu až se mírně oteplí, nebo rovnou hodit novej filtr, což se mi v té ledárně dělat nechce.
Kdy se rozpouští krystaly parafinu?

PříspěvekNapsal: pon 25. led 2010 23:48:17 

Ahoj, na filtru bych odpojil privodni hadicku, strcil ji do nejake nadobky a pustil podavaci cerpadlo. Pokud by to bylo pruchozi, tak bych dal novy filtr a zkusil (az se trochu otepli) nastartovat. Mas moznost dat do motoroveho prostoru nejake el. topeni? Parafin se pry nema chut moc rozpoustet, nemam ale poneti, kdy povoli. Snad se ozve nekdo zkusenejsi...

Kaja

PříspěvekNapsal: úte 26. led 2010 8:46:29 

Ahoj, podobnou, ne však až zas tak moc krutou věc jsem řešil před vánocema. To že Ti zparafínovala nafta při -20°C není nic zvláštního, ono totiž oněch udávanejch -20°C je bod filtrovatelnosti, bod zákalu, kdy se vysrážejí krystalky parafínu je daleko nižší dokonce udávají pod -8°C. Viz následující článek o vlastnostech zimní nafty:

""""
V zimním období se někdy můžeme setkat s motorovou naftou, která není zcela čirá, ale je do určité míry zakalená. Tento jev nemusí být nijak na závadu. Vzniklé krystalky parafinů, které způsobily toto zakalení, jsou zpočátku malé a nebrání průchodu paliva palivovým traktem motoru. Průchodnost palivového traktu se naruší až při poklesu teploty pod bod filtrovatelnosti, tj. pod teplotu, kdy vzniklé krystalky parafinů jsou natolik velké, že ucpou sítko vstřikovacího čerpadla. K ucpání sítka vlivem vyloučených parafinů může ale dojít i při dlouhodobém stání motorové nafty za teplot nižších než bod zákalu blížících se bodu filtrovatelnosti, kdy může dojít k nasátí usazených parafinů. Zimní motorová nafta distribuovaná na našem trhu má bod zákalu obvykle nižší než -8 °C a filtrovatelnost nižší než -20 °C, její skutečná operabilita se pohybuje okolo –17 °C.
"""

Navíc pokud se koukám na Tvé tankování, měl jsi zřejmě v nádrži už málo nafty, čím jí je v nádrži míň tím snáz promrzá. Mě když se to stalo měl jsem jí už cca 15litrů. Navíc mi v nádobě palivového filtru nefungoval bimetalovej přpínač, kdy pod +15°C přepne tok nafty přes šneka na bloku motoru kde se předehřívá. To mělo za následek, že jsem odjle z touhle naftou celkem asi 125km a pak se to projevilo zdechnutím motoru a kontrolkou "K" při předjíždění autobusu. Vysrážený parafín zacpal filtr a při potřebě větší množství paliva už palivo nepustil.

Co se týče rozpuštění parafínů já slyšel, že stačí jak píšeš kolem nuly nebo lehce nad, má zkušenost je opět jiná, auto mi stálo asi v +3 celej den a přesto mi to zas chcíplo, až druhej den kdy bylo +7°C a následující den +15°C se volnoběh srovnal a od té doby zas funguje vše jak má.

Pokud Ti nefunguje ten předehřev jako nefungoval mě v té nádobě filtru, tak Ti stejně žádná výměna filtru nepomůže, protože parafín Ti ho zas ucpe. Je potřeba někoho upravdu ukecat a hodit auto do vytápěné garáže aspoň na pár hodin, čím vyšší teplota v garáži, tím míň hodin bude stačit. :lol: Pokud nikoho opravdu neznáš, nezbývá Ti nic jiného než auto zazimovat a užívat si do jara jak já říkám "socky", čili hromadné dopravy. :o

Diag - Lexia3/PeugeotPlanet2000

PříspěvekNapsal: úte 26. led 2010 10:23:48 

Zdarec kolegové.
Što takoje "bimetalovej přepínač v nádobě filtru?"
Jak poznám, že to tam mám a že to funguje? Máš ňákej vobrázek? Nemám u sebe přihlašovací údaje na Ser více na citroën :lol: .

PříspěvekNapsal: úte 26. led 2010 11:27:20 

Alex nestraš, včera som šiel pri rovných -20°C a všetko v poriadku (cca 1/4 nádrže). Tankujem v PL a tiež pridávam VIF.
Je pravda, že keby sa to šplhalo ku -30°C tak by som odvahu už nemal. Pár rokov dozadu som pri -27°C šiel žigulákom a nebol moc pekný pohľad vidieť čo 3km odstavené pri ceste každé modernejšie auto s CR dieselom...

PříspěvekNapsal: úte 26. led 2010 12:35:30 

Máš to tam na 100%, jestli funkční to už však nevím. :lol: Na service citroen neuvidíš nic, pač tam uvidíš jen nádobu filtru o tomto tam není ani zmínka. :P

Bimetalovej plíšek je uvnitř boxu na filtr, je to bimetalové kolečko, o průměru cca 1,5cm a přepíná větev buď přímo do palivového filtru a nebo přes šnek na bloku motoru kde se nafta ohřeje přes blok, spodní hadičky na boxu filtru jsou právě pro ten předehřev. Já ten plíšek měl zlomenej a tudíž nafta šla cestou nejmenšího odporu, čili přímo do filtru, ať bylo stupňů kolik bylo. Správnou funkci pbimetalu vpodstatě nejde poznat, když jsme měl novej filtrbox v ruce tak jsem do toho foukl venku dke byl mráz a luplo v tom, jenže to se na autě nedá odzkoušet jak to chodí.

Takže jediný jak měnapadá vyzkoušet předehřev je, že vypustíš nádobu filtru odkalovákem aby v ní nebyla nafta odpojíš vracečku právě z toho šneku na spodku filtrboxu strčíš jí do petflašky a necháš si otočit klíčkem, aby začalo tlačit čerpadlo v nádrži a hned vidíš kudy tudy se Ti nafta tlačí, jo na odpojenou vracečku dát pet lahev s druhou hadicí nebo pač pokud to nebude přelí a nepoteče to tou vracečkou ze šneka do petky, poteče do přímo do nádoby filtru, aby jsi si nepocákal zbytečně motor naftou.

Fotku mám jen toho dobrého plíšku, špatnej jsem ještě nestihl nafotit, možná tento víkend se už zadaří. Na pohled nic znát být nemusí, to že je celej ještě nic neznamená že přepíná jak má.

Funkce toho bimetalu je následující.

Bimetal je bod 24. F je vstup nafty, podle přepnutí buď přímod o filtru nebo Ečkem do šneka na motoru a Déčkem zpátky předehřáté do filtru.
Obrázek

Přepínání detailněji bimetalu tady:
Obrázek D = teplota nafty pod +15°C vše přes předehřívacího šneka na bloku motoru
Obrázek E = teplota nafty mezi +15°C až +25°C část jde na předehřev část přímo
Obrázek F = teplota nafty nad +25°C a vše jde rovnou do filtru bez příhřevu
Obrázek

PříspěvekNapsal: úte 26. led 2010 13:45:33 

Vyčerpávající odpověď.
Teď už to jenom můžeš přijet do Bruntálu vyzkoušet. Pomůžu Ti s tím - podám Ti klíčky od auta :lol: .
Ať už se oteplí... :x . Určitě to v tom mrazu venku dělat nebudu.

Jo a eště - jak si to opravil? Bimetal se dá koupit a vyměnit samostatně?

PříspěvekNapsal: úte 26. led 2010 15:08:34 

Opravdu si taková naivka? :lol: Dá se vyměnit asi tak stejně, jako ventilek nízkotlakého regulátoru v nádobě filtru. :lol:

Já si koupil celej novej box filtru. Sehnal jsem ho po haluzi za 1100,-Kč včetně dobírky a to byl uvnitř i originál Bosch filtr, takže to bylo fakt za hubičku, vyřešil předehřev, dal novej filtr, stejně už jsem zvažoval, že objednám zas novej a ještě vyřešil prdící ventilek, když bylo víc pod nulou.

Jinak box na filtr v citroenu příjde kolem 2700,-Kč, děkuji nechci. :roll: :shock: :o

Jak vyfotím i ten prasklej bimetal, dám sem linky kam jsem to umístil.

Prosím Tě a kdo by jezdil do Bruntálu, co bych tam dělal, znáš ten vtip ne? Díra hrozná okolí pěkný...... :P :lol: :lol:

PříspěvekNapsal: úte 26. led 2010 16:42:49 

Hele! Neurážej moji rodnou pr.el :lol: .
Už jsem se příjemně lekl, že se to dá sehnat samostatně, ale jak vidím, tak u citroenu vše při starém :( .

PříspěvekNapsal: stř 27. led 2010 0:12:45 

Určitě ti zamrzla přívodní trubka,nebo chladič zpětky co je pod autem,je to odhalený a jde tam na to největší kláda.Až rozmrzneš,tak natankuj a nalij do nádrže 1-2 litry benzínu a máš po starosti.Zimní VIF prý přidá 10 stupňů k stávajícímu bodu filtrovatelnosti,ale taky ji dávám.Nám do práce vozí samozřejmě levnou řepkovou sra... z Čepra a ta je uplně žlutá,prý je do -22,ale filtrovatelnost tak -12,protože několika kolegům už při -14 nechytli nezávyslí kamna.Jsem zvědavý,jestli to prašivý Iveco ráno chytne :x už teď je tam -15 :roll:

PříspěvekNapsal: stř 27. led 2010 8:56:19 

Tady zatím máte fotku toho bimetalu u novýho filtruboxu, než jsem ho nahodil do auta, ten zlomenej snad po víkendu, pokud mi ho zas ten němec neschová a já ho nebudu hledat..... :lol:

Ta dírka vpravo od bimetalu, tou přitíká předehřátá nafta pokud je předehřev v provozu.

http://xantiak.sweb.cz//PICT4441.JPG
http://xantiak.sweb.cz//PICT4443.JPG

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]