Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - Zamrzla nafta - co fčíl?
Právě je sob 23. lis 2024 3:53:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Zamrzla nafta - co fčíl?
PříspěvekNapsal: ned 31. led 2010 18:46:47 

Tak jsem to včera po šesti dnech odpočinku nakopnul.
Venku -2°C, preventivně jsem dal kolem paliváku na čtvrt hodinky sáčky s teplou vodou, otočil klíčkem a konečně slyšel normální zvuk palivového čerpadla.
Nechal jsem to zahřát a chcípl. Budu muset co nejvíc nafty vyjet při teplotách do -10°C a natankovat novou. Tentokrát už jinde. Benzín rozhodně do nádrže dávat nehodlám, páč si nechci zadělat na průser s CR. Je to prý jediná možnost jak rozpustit vysrážený parafin, ale raději nechám auto odstavené do oteplení - teď se mi potvrdilo, že -2°C stačí.
Na 100% nezamrzla nafta v potrubí, ale postupně se zacpal filtr. Před nastartováním to totiž naftu dávalo. Až po minutě běhu se motor zastavil a podávačka jela ztěžka. Z toho se taky nedá poznat jestli je termostat ve filtrboxu v pořádku nebo mrtvý, ale to xantiak psal. Studený motor totiž naftu nepředehřál a za minutu se nemohl dostatečně prohřát ohřívací okruh.
No, tak jsem si to vyzkoušel a děkuji - už nechci :x .

PříspěvekNapsal: pon 01. úno 2010 11:04:01 

Sem Ti to Alexi říkal, ať se vykvajzneš na předraženou benzinu a tankuješ u Vény. :lol:

Jinak jsem se konečně dostal k nafocení toho špatnýho bimetalu ve filtrboxu. První fotka jak to bylo jen prasklé, druhá je už když jsem tomu plíšku trošku pomohl šroubovákem, trošku odehnout, aby bylo víc zřetelné kde to prasklo.

Jinak co se týče těch -2°C to rozhodně nestačí, musí být minimálně nula. Hodně ale záleží taky jak moc velké krystalky se Ti z parafínu vytvořili. Jediná možnost je, pokud je pod nulou, aby se parafíny začali rozpouštět, přidáním benzínu, ten obsahuje i VIF, čili zřejmě si těch parafínů neměl tolik a i ta malá dávka VIFu kterou dáváš, to v této teplotě už zvládla rozpustit, navíc jsi asi neměl moc nafty v nádrži. Osobně bych teď dotankoval někde plnou nádrž nafty, dal dvojnásob množství VIFu, nebo si zajel třeba na ORLEN pro Vervu, nemáš to daleko a cena je příznivější než u nás. :)

http://xantiak.sweb.cz//PICT4450.JPG
http://xantiak.sweb.cz//PICT4451.JPG

Diag - Lexia3/PeugeotPlanet2000

PříspěvekNapsal: úte 02. úno 2010 19:47:28 

Xantiak píše:
Sem Ti to Alexi říkal, ať se vykvajzneš na předraženou benzinu a tankuješ u Vény. :lol:

Jinak co se týče těch -2°C to rozhodně nestačí, musí být minimálně nula. Hodně ale záleží taky jak moc velké krystalky se Ti z parafínu vytvořili. Jediná možnost je, pokud je pod nulou, aby se parafíny začali rozpouštět, přidáním benzínu, ten obsahuje i VIF, čili zřejmě si těch parafínů neměl tolik a i ta malá dávka VIFu kterou dáváš, to v této teplotě už zvládla rozpustit, navíc jsi asi neměl moc nafty v nádrži.

Tak Ti nevím. Nad nulou určo nebylo a to ani dny předtím. Jedině jestli pomohly ty sáčky s teplou vodou??? Obalený ale filtrbox nebyl - hodil jsem tam dva - jeden z každé strany a filtrboxu se sáčky dotýkaly jenom kousíčkem. Šel jsem pryč a když jsem po návratu zase zvedl kapotu jeden sáček byl spadlej, takže to asi moc nezafungovalo. Jinak nafty byla v nádrži půlka.

Ohledně Vény - dnes jsem mluvil s kámošem, který ani s jednou vrbenskou naftou není spokojený (a to jak v osobáku, tak v náklaďáku). Naproti Benzině sice nezamrzá, ale zas to houby jede. Velice spokojený je s čerpačkou na kraji Bruntálu, konkrétně s Tebou zmiňovanou. Takže se tam asi zastavím pro plnou ;) .

PříspěvekNapsal: čtv 04. úno 2010 10:16:16 

Uklidněn příznivou předpovědí počasí ještě namám vyježděnou nádrž ani doplněnu lepší naftu, takže jezdím se špatnou naftou.
O to nepříjemněji jsem byl dnes překvapen pohledem na teploměr - ve třetím podlaží -16°C a v autě rovných -20°C.
Tak jsem se už viděl jak klusám na socku, ale kupodivu po nastartování motor nezdechl, ale v pohodě jsem dojel do práce.
Takže termostat ve filtrboxu zatím funguje 8-) .

PříspěvekNapsal: čtv 04. úno 2010 12:36:10 

Já se starty nemám zatím nejmenší problém. Ani v mínus 22. Auto mi chytlo na první dvě, 3 otočení kliky. Nafta mi ani jednou nezamrzla. Kupodivu. :-) A to jsem tehdy zrovna měl v nádrži Tesco naftu. :? :-) Jen to krapet déle tlakovalo systém brzd a pružení. (cca 15 - 17 minut) :shock:

Pozn: R.V. 97, 1,9TD

PříspěvekNapsal: pon 08. úno 2010 22:34:20 

No čoveče,15-17 minut?To tam bude nějakej kopanec,mně ve fakt tuhý kose svítí STOPka maximálně minutu,a ani to by správně neměla.Asi máš vyběhaný čerpadlo,a nebo ti někudy protéká LHM z5 do nádržky ;)

Nyní Transit 2,0TDDi 63kw 04"

PříspěvekNapsal: úte 09. úno 2010 16:30:33 

Dá se nějak snadno zjistit, zda to v těch mrazech netěsní a protéká zpět? Nebo je to na servis. A co by případně obnášela oprava toho čerpadla, pokud je to jím? Ale možná bude slabší či tak něco, bo když jsou ty mrazy, tak fakt třeba i po 10 minutách nejde vyjet, protože mi stále nebrzdí brzda. Tzn. nejsou tlaky. :?

PříspěvekNapsal: stř 10. úno 2010 12:32:54 

No,tak čerpadlo se dá přetěsnit,když teče,ale že by ho někdo opravoval,to nevím.

Jinak,svůj problém napiš PaM ovi-Pat a Mat,ten ti určitě poradí,ten se hydraulikou živí,je tady na foru.

Nyní Transit 2,0TDDi 63kw 04"

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]