Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - Y3 je slepouš aneb jak zlepšit svícení světel
Právě je ned 24. lis 2024 20:34:31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: čtv 26. srp 2010 11:30:53 

Vážení, léto pomalu končí, blíží se podzimní marast a po loňských zkušenostech jsem se rozhodl řešit svícení svého XMka. V noci, pokud je mokrá silnice, mrholí nebo se člověk míjí s autem nevidím vůbec nic, potkávací světla Y3 jsou prostě naprosto nedostačující a nedivím se, že byly jedním z hlavních bodů modernizace Y4. Bohužel faceliftované světla jsou extra nedostatkové zboží, nepodařilo se mi je sehnat.

Jaké tedy máte rady pro zlepšení svícení potkávaček?

:idea: Vyndat usměrňovací sklíčko? Mám ho jen neznatelně nažloutlé, nebute to bez něj svítit uplně do pryč?
:idea: Nakoupit ilegální 100w žárovky? Nezničí se světlo teplem?
:idea: Přídavné reflektory: na potkávačky stejně nejde použít, na dálkový svítí auto dobře, takže k ničemu
:idea: Koupit nightvision z ruskýho tanku 8-)

Asi koupím ty neschválený žárovky třeba tuhle http://www.e-light.cz/svitidla/2379/ nebo tuhle http://www.auto77.cz/view_product_detail.php?cat_id=314&id=TR01635. Bude to s nima svítit jako normální auta, takže to nikdo nepozná, lepší než někde srazit v noci cyklistu.

PříspěvekNapsal: čtv 26. srp 2010 12:11:51 

Tak jsem prošel i starý forum a fora o autožárovkách takže kupuji do potkávaček Osram Night Breaker +90 procent 55w legalní, do dálkovejch Osram 100w ilegální, ty svítěj jen občas, takže tam vytavení navíc v zimě v mrazu hrozit nebude. Pak dám vědět i s fotem :)

PříspěvekNapsal: čtv 26. srp 2010 16:46:45 

Mám Y4, ale to taky svítí trochu nahovno. Takže...

ondraxmd píše:
:idea: Vyndat usměrňovací sklíčko?

Bez něj bys svítil ostatním lidem do xichtu. A geometrie paprsku asi taky nebude žádnej zázrak pro jízdu...
ondraxmd píše:
:idea: Nakoupit ilegální 100w žárovky? Nezničí se světlo teplem?

To fakt jen asi do těch dálkovejch.

Ohledně Osram NightBreaker...nečekej zázraky. Světelnej tok je omezenej zákonem a tak homologovaná žárovka nebude mít víc, než asi 1500lm (+-10 %, nebo jak to bylo). To jediný, s čím se tady manipuluje, je barva světla a jeho "rozmístění" na silnici. Pokud srovnám Osram Original a Osram NB, není to nijak propastnej rozdíl (i když nějakej tam je a to už záleží na tobě...). No hlavně je tu jedna věc, ke který se chci dostat:

Životnost. Ono to není tak, že NB prostě přestane svítit. Já prostě jednou náhodou zjistil, že moje Osram NB maj různě "vyhnutý" vlákna a jedna má na skle černej flek. Technicky by vydržely svítit ještě jednou tak dlouho, ale jejich geometrie byla v prdeli. Tak sem se nasral a vyměnil je za Osram Original...a zjistil sem, že Osram Original svítej líp, než NB v půlce "životnosti". :twisted:

Takže na nějaký hyperžárovky už seru...ale to je otázka priorit. Pokud je ale budeš kupovat, přihoď k nim jednu obyčejnou Osramku a pak porovnej (jízdní zkouškou, ne koukáním do světel), za jakej rozdíl dáváš prachy. Většinou to lidi srovnávaj se svejma už vysvícenejma žárovkama...

Pokud bych měl Y3 a řešil bych stejnej problém, tak asi takhle:

Legální cesta:
Koupit lepší než normální žárovky. Třeba Osram Silverstar, taky sem měl, světelně někde mezi Original a NB a hlavně si mi tak nezkurvily. I když sem možná měl smůlu na blbý 4 ks :| ...prostě zlatá střední cesta.

Nelegální cesta:
Namontovat bixenony. Nebo aspoň nějakej čínskej HID kit za tisícovku, to se dá snadno předělat zpátky na žárovky, kdyby něco...

PříspěvekNapsal: pon 30. srp 2010 13:44:03 

4 - xm stejne meli mi nightvision - bylo to vramci toho projektu Alto.

cinsky xenony moc nepomuzou, 4300 jsem snad jeste nevidel, s tema vyssima bys docela zaplakal (svitivost vs. to co realne oko vidi). Navic bys k xenonu musel sehnat jeste cocku. Ty kity s cockama jsem uz taky dense dlouho nevidel prodavat (projector hid se to oznacuje). Bez cocky jsou xenony taky k nicemu.

Jeste je tu moznost poridit Y4 - me sviti paradne i kdyz se rika, ze taky sviti naprd (mam normalni 4300, zadny nightbreak a podobny).

PříspěvekNapsal: pon 30. srp 2010 16:38:16 

S těma čínskejma HIDama sem to myslel tak, že je to lepší než nějaký žárovky a nevrtá se do světla, to je celý. 4300K sem taky hledal a nenašel...ale na eBay sem viděl 5000K, to by nemuselo bejt tak hrozný.

A nebo 3000K. To je sice hodně žlutý, ale jen málokoho napadne, že je to vlastně Xenon...takže tím "nenasere" tolik lidí :)

PříspěvekNapsal: pon 30. srp 2010 21:15:55 

Mam 5000K s patkou H1 a svítí to jako hovado.. vidim fakt dobře.. a jinak když jsem rozebral světlo je tam ještě takovej plastovej rastr kterej dost tmavne a je před žárovkou. tak ko ho nemá venku ať si ho vindá.

PříspěvekNapsal: úte 31. srp 2010 0:13:48 

kdyby jsi chtěl mám tu světla z Y4 pár 1200,- Kč a máš pokoj

PříspěvekNapsal: sob 11. zář 2010 20:48:56 

Tak jsem namontil nový světla ( viewtopic.php?f=17&t=2024 ), dal do potkávacích nightbreakery a do dálkovejch 100w. no ty asi oddělam a dám místo nich taky nightbreakery, přeci jen nebudu dlouhodobě riskovat zničení/roztavení parabol nebo relátka.

Jinak to svítí uplně nádherně, oproti těm potkávacím bludičkám z Y3. Co jsem si ale však všiml je to, že pozice dálkovejch nejde seřídit. Když optimálně srovnám potkávací, tak pravý dálkový svítí rovně před auto, spíš nahoru, a levý zas hned tam, kde končí levá potkávačka. Uplně stejně svítily i Y3 světla, počítám tedy že je to vlastnost a ne chyba. :roll:

PříspěvekNapsal: ned 12. zář 2010 16:28:49 

Mě dálkový na Y4 svítěj doprostřed silnice (jakoby doleva na středovou čáru a ne rovně před auto), jen mám někdy dojem, že trochu nízko.

Pokud dobře chápu systém štelování, tak štelovací šrouby hejbou jen s parabolama potkávaček, parabola dálkovýho je v tělese světla napevno. Takže by snad šlo podložit reflektor podložkama tak, aby dálkový svítily kam chceš...a pak štelovacíma šroubama doladit tlumený, aby svítily kam maj.

PříspěvekNapsal: ned 12. zář 2010 22:33:39 

Sleepy.664 píše:
Mě dálkový na Y4 svítěj doprostřed silnice (jakoby doleva na středovou čáru a ne rovně před auto), jen mám někdy dojem, že trochu nízko.

Pokud dobře chápu systém štelování, tak štelovací šrouby hejbou jen s parabolama potkávaček, parabola dálkovýho je v tělese světla napevno. Takže by snad šlo podložit reflektor podložkama tak, aby dálkový svítily kam chceš...a pak štelovacíma šroubama doladit tlumený, aby svítily kam maj.

štelování je: nad potkávačkou je nastavení výšky, nad dálkovkou je vyosení od směru jízdy. takže asi fakt vypodložkovat.

PříspěvekNapsal: pon 13. zář 2010 9:50:16 

co takhle skusit morette ? :-D

Citroen XM 2.0i 8v / 1991 LPG ,podvozek a palubovka xm 2000, a bude MUSKETIER :-)
Talbot ( Tagora-Samba - Solara-1510)

PříspěvekNapsal: pon 13. zář 2010 21:58:18 

máš je? koupim je od tebe

PříspěvekNapsal: pon 13. zář 2010 22:06:55 

dají se ještě vůbec sehnat? v tom jsou halogeny nebo xenony? je to homologovaný?

PříspěvekNapsal: úte 14. zář 2010 10:11:59 

ja bych koupil i dvoje ... bohuzel nemam. sehnat by meli jit ale cena byla hodne nad cenou standartniho xm.
puvodne v tom byly halogeny

Citroen XM 2.0i 8v / 1991 LPG ,podvozek a palubovka xm 2000, a bude MUSKETIER :-)
Talbot ( Tagora-Samba - Solara-1510)

PříspěvekNapsal: úte 14. zář 2010 11:08:44 

Koupit se patrně dají vcelku normálně...

http://www.a-ts.sk/shop/index.php?skupi ... te/citroen

(stránka patrně není tak docela aktuální, soudě podle uváděných cen v historické měně v závorkách)

Ale 514 jurášků za pár není tak úplně málo, obzvláště když naše stroje by takovou investici většinou ocenily do úplně jiných částí svého fyzična...

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]