Fórum Citroeny.cz • Zobrazit téma - C4 PICASSO GRAND 2,0 HDI s manuální 6-ti stupňovou převodovk
Právě je ned 24. lis 2024 3:12:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 27. črc 2010 13:23:32 

Ahoj, mám to auto pár dní. Je tady někdo kdo tuto motorizaci s man. převodovkou také má. Můžeme vyměnit zkušenosti? Marně hledám v recenzích a testech... všude jen pilotované převodovky nebo klas. automaty...manuál jen u 1,6 HDI...

PříspěvekNapsal: úte 27. črc 2010 15:38:59 

Skúsenosti ti môžu poskytnúť všetci majitelia týchto značiek - jediný rozdiel a aj to minimálny bude v spotrebe... budeš niekde medzi 1,6 HDi manuál a 2,0 Hdi robot (tipujem že v meste pojdeš pod 8 litorv, na dialnici pri normalnej jazde okolo 6,5 - ale to je individualne podľa "ľahkosti" topánky na pedále).
... a ešte jedna vec - na rozdiel od nás, čo máme 5-kvalt budeš radiť na rovnej ceste ešte o jeden prevod vyššie :)
Tak nech ti slúži :)

C4 Picasso 1,6 HDi FAP / 80 kW / 2009 / Seduction / 17"
Obrázek

PříspěvekNapsal: úte 27. črc 2010 17:28:05 

Díky, s automatikou jsem nikdy nejezdil (toto je můj 5 vůz a 3 citroen), ale zdá se, že auto je živé a převodovka mu perf. sedí

PříspěvekNapsal: úte 27. črc 2010 20:49:27 

Zdravím, mám stejné auto 2 měsíce - při výběru jsem automat nechtěl-nemusím ho a navíc po svezení s 1,6 mi připadalo auto slabé-řazení divné / to i manželka řadí líp / a tak jsme se doma rozhodli že půjdeme do dvoulitru s manuálem. Spotřeba zatím na můj vkus docela vysoká-začalo to přes 7 litrů- pak jsem jednou v noci vypnul klimu a náhle 5,5 mimo dálnici - auto je prostorné a proto mám pocit že klima bere víc než jsem byl zvyklý /Laguna II/ vychladit autobus asi není zadarmo. Jinak zatím spokojenost motor výkonově sedí k převodovce jízdní vlastnosti na rodinné auto dobré a ta spotřeba - když neregeneruje FAP tak snad dobrá a doufám že se ještě zlepší. Co mne zlobí jsou denní světla - připlatil jsem za xenony /v servisu tvrdili že mají denní svícení vyřešené diodami - a zatím - však kdo máte tak víte - no mluvit něco o odbornosti profese prodejce - to raději mlčet - a z čeho mám obavu je FAP - dost jsem o něm četl a bojím bojím - vyloženě mi vadí el. park brzda - a zase prodejce - tvrdil a manuál mu dával za pravdu - že jde vypnout autom. režim - a když jsem to po nich požadoval při odběru - jen krčili ramenama - že se asi spletli. Na auto mám 5let záruku tak snad bude chodit alespoň jako Lagunka. Zatím 2500 km a spotřeba celkem 6,8 l/100km - podle počítače - a třetí nádrž.

PříspěvekNapsal: čtv 29. črc 2010 8:43:07 

Díky, ale prosím o vysvětlení, nevím co je FAP :?:

PříspěvekNapsal: čtv 29. črc 2010 8:49:41 

Fap-filtr pevných částí - saze. Filtr kterej se zanáší, regeneruje a pak se ucpe a přidělává problémy.

C-Elysse 1.2Vti

PříspěvekNapsal: pon 02. srp 2010 14:04:12 

Řazení "automatu" - rozlišuj automat (hydrodynamický měnič) a robotizovanou (automatizovanou) převodovku BMP6. To je dost velký rozdíl. Přešel jsem z VW tiptronicu na BMP6 a dle očekávání - horší dynamika, prodlevy v řazení, ale menší spotřeba a nižší cena. BMP6 je manuál s elektronicky ovládaným řazením a spojkou, nic víc. Ideální je samozřejmě dvojspojkové DSG, ale tam je cena jinde. Mám zkušenosti s manuálem, starým trojstupňovým automatem, moderním tiptronicem, DSG a teď BMP6 a pro rodinné auto mi přijde jako dobré řešení. Ale opakuju, není to pohodlí klasického automatu, ani DSG a podobných high-tech technologií.
O (ne)inteligenci automatů se toho napsalo hodně, já jsem si zvykl tiptronicu do práce nekecat a neřešit to, časem jsem přesně věděl, jak mám povolit plyn, aby přeřadil na vyšší, a jak hodně přišlápnout, aby podřadil. +/- jsem používal pouze pro rychlé podřazení na předjetí a pro posledních dvacet metrů na chatě (mokrá tráva/sníh do kopce), aby tam zůstala jednička.

Elektronická parkovací brzda - v menu jde nastavit, aby se neaktivovala automaticky, je to dobré například v zimě, kdy mají ruční brzdy tendenci zamrzat. Nesmí se potom zapomenout nechat zařazenou rychlost. Teda předpokládám, že to je stejné i pro manuální převodovky. Ale u Francouzů člověk nikdy neví...

PříspěvekNapsal: pon 02. srp 2010 21:32:56 

Mám stejný motor a převodovku jako ty ;)

Auto jsem kupoval jako rodinné, motor jsem si vybral, aby auto hezky jezdilo (nenajezdím toho moc) a manuál, protože to tak mám rád (automat mi nevyhovuje, BMP6 verze má zchromený krouťák). Auto mám od jara, takže nemá téměř nic najeto (něco přes 7k). Přes týden jezdí manželka s dětmi po městě a o víkendu většinou někam vyjíždíme. Zjara jsem měl průměrnou spotřebu kolem 6.3l. Ale třeba teď je manželka měsíc s dětmi na prázdninách - jezdí kratší cesty s klimou, často v šesti (tři dospělí, tři děti) a za tu dobu má spotřebu 7.1l.

FAP - stejně jako Renda jsem nejvíc řešil FAP, něco načetl a když jsem auto kupoval, tak jsem se vyptával prodejce i technika, kterého mi přivolal. Teď víceméně věřím, že to bude dobrý - zvlášť když vidím, kolik mají někteří najeto. Chce to asi jen zajistit, aby spolehlivě a pravidelně regeneroval. Možná to tady už proběhlo, ale pro jistotu...

* Filtr regeneruje při jízdě rychlejší než 60km/h a delší než pět minut.
* Je důležité tankovat větší množství nafty, ne dotankovávat po troškách.

Ptal jsem se, jestli se může při filtr zanést, když budu jezdit delší dobu po městě a bylo mi řečeno, že je to v podstatě vyloučeno. Technik si vzpomněl jen na jeden případ - u toho se přišlo na to, že člověk, co auto měl, pravidelně dotankovával/doléval z kanystru kolem 5l, aby měl stále plnou. Počítač ale přidává aditivum, které zajišťuje regeneraci, jen když se objem nafty v nádrži významěji změní. Jinými slovy, bez aditiva mu filtr neregeneroval a ucpal se.

Dřív jsem měl vždycky benzín, tak bych se chtěl poradit, jestli s autem jezdím správně - konkrétně, jestli ho nedusím: jezdím mezi 1800 a 2500 otáčkami, řadím nejpozději na 3000 otáčkách (motor má max krouťák na 2000). Případy, kdy jsem šel přes 3200 bych spočítal na prstech jedné ruky. Je to takhle OK?

Naposledy upravil Dvorka dne úte 03. srp 2010 12:13:05, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: úte 03. srp 2010 9:06:33 

Dvorka: radíš úplne v pohode. Dokonca s týmto objemom nie je problém ísť aj 1500 ot/min ak ideš prázdny po rovine alebo mierne dole kopcom. Ako sa hovorí - objem nenahradíš, platí to hlavne pri nižších otáčkach (skús sa niekedy previezť nejakým 1,2 - 1,3 turbodízlom :lol: )
Čo sa týka max. otáčok, neboj sa motor pri obiehaní sem-tam vyhnať aj ku 4000 ot/min. Má tam stále dosť sily, neublíži mu to (ak je zahriaty) a hlavne ti nezlenivie a aj výfukové potrubie sa nebude zanášať. Takže veľa štastných kilometrov ;)

PříspěvekNapsal: úte 03. srp 2010 10:14:13 

Určitě ho nedusíš – to by jsi cítil. Já mám C4GP 1,6HDi 80kW BMP6 a při běžné poklidné jízdě jezdím cca 1400 až 2000 otáček (na těch 2000 ot. řadím) a nemohu říci, že by se to motoru nějak nelíbilo (nad 2000 otáček se dostávám akorát při razantním zrychlování nebo do hodně prudkého kopce a nebo při rychlostech nad 100km/h). Pokud chci rychle zrychlit, tak jedu cca 2500 otáček a více.

PříspěvekNapsal: úte 03. srp 2010 11:00:47 

Tiež by som sa pridal k tomu "vytáčaniu" motora. Osobne si myslím, že radíš úplne ukážkovo. Dvojliter má maximálny krútiaci moment (320 Nm) pri 2000 ot/min a potom velmi pozvolne klesá, ale aj pri 3000 ot. si drží hodnotu okolo 300 Nm (videl som krivku zo záťažovej brzdy). Ja mám 1,6 HDi a ja mám maximum (240 Nm) už pri 1750 ot/min. Zvyknem sa hýbať v rozmedzi 1500 - 2500 ot/min (aj pri 1500 ot/min s lahkou nohou na plyne auto netrpi), aj pri 3000 ot je ešte hluk v kabíne úplne znesiteľný - treba však autu načúvať - cítiť motor, vnímať ho a potom ti ani nepríde na um pozerať otáčky, kedy preraďuješ...

A tiež úplne súhlasím s predchádzajúcim príspevkom - nezaškodí raz za čas (samozrejme nie často) na niekoľko desiatok sekúnd vytiahnuť otáčky nad 4000/min. Z vlastnej skúsenosti so Xsarou II Break 2,0 HDi (samozrejme ešte bez FAP) viem, že keď som po nejakých pár tisíc km pretiahol otáčky až za 4000/min, blízko červeného poľa, zadymilo sa za mnou, ale len raz - " prefúkol " som potrubie, lebo následne som už
nedymil, ani keď osm znova išiel na hranici 4500 otáčok.

Veľmi zle je pre HDi motor (a pre diesel všeobecne) ak sa jazdí v nízkych otáčkach (1000 - 1500/min) - vtedy dokážete znčiť dvojhmotový zotrvačník aj za menej ako 50 000 km a takteiž veľmi rýchlo odpíšete FAP. Dieslu sedia relatívne nízke otáčky v porovnaní s benzínom, ale občas aj ono potrebuje "prevetrať" :)

C4 Picasso 1,6 HDi FAP / 80 kW / 2009 / Seduction / 17"
Obrázek

PříspěvekNapsal: úte 03. srp 2010 12:14:10 

Díky moc za odpovědi ;)

PříspěvekNapsal: stř 04. srp 2010 21:18:38 

Ahoj, auto s touhle motorizaci a prevodovkou mam od konce unora (najeto cca 11 000 km), zatim velka spokojenost. Prumernou spotrebu mam 6.3l, nicmene jezdim tak z pulky sam, z pulky ve dvou a dost duchodcovskym stylem (auto se podiva nad 2500 otacek jen o svatcich) :-)

Kombinace motoru a manualu mi prisla jako nejlepsi volba, BMP6 me pri zkusebni jizde nepresvedcilo, a priplacet za plny automat mi prislo zbytecne. Z elektricke brzdy jsem byl nejdriv vyplaseny, nicmene ted uz pri jizde v jinych autech zapominam odbrzdovat :-)

PříspěvekNapsal: čtv 05. srp 2010 16:29:03 

Zdravím dámy i případné pány, prosím kolegu Baloo o bližší popis jak deaktivujete automat parkovací brzdy - dle návodu jsou možnosti dvě - 1 mechanicky odblokovat přes prostup v podlaze / pak nevím jak se brzda chová dál / a za 2 dle návodu v menu - v mém voze však tento příkaz nemám nebo hledám špatně - pomůžete ??
dík za odpověď. R

PříspěvekNapsal: pon 09. srp 2010 17:19:22 

Je to v menu ve VEHICLE CONFIG (myslím), teď se bohužel nepodívám, s autem řádí do pátku manželka, případně může napsat někdo jiný, nebo mě vyvést z omylu :-)

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]